HerNews.gr
Ψυχολογία

Αϋπνία : Πως να την καταπολεμήσεις 

Αϋπνία: Πως να την καταπολεμήσεις 

Η αϋπνία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του.Συνήθως, εμφανίζεται σε άτομα κάθε ηλικίας και πιο συγκεκριμένα στις γυναίκες.

Τα συμπτώματα της αϋπνίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Δυσκολία κάποιου να αποκοιμηθεί
• Ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας
• Πολύ πρωινό ξύπνημα
• Αίσθημα κόπωσης μετά τον  νυχτερινό ύπνο
• Ημερήσια κόπωση ή υπνηλία

Πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε την αυπνία όμως χωρίς να στραφούμε σε φαρμακευτικά σκευάσματα ;

Υπάρχουν κάποιοι φυσικοί τρόποι (συνήθειες) που θα πρέπει να ακολουθήσεις. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι.

Μείωσε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεις ημερησίως 

Η καφεΐνη, μπορεί να μας τονώσει. Μόνο με μια κούπα καφέ μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα , να νιώθουμε περισσότερη ενέργεια , και να αποδίδουμε καλύτερα κατά την διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται αργά την ημέρα, η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να εμποδίσει το σώμα να χαλαρώσει φυσικά τη νύχτα. Σε μια μελέτη, η κατανάλωση καφεΐνης έως και 6 ώρες πριν τον ύπνο επιδείνωσε σημαντικά την ποιότητά του. Για αυτό αποφύγετε να καταναλώνετε καφεΐνη μετά τις 4 το απόγευμα. Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε ένα ρόφημα καφέ αργά το απόγευμα μπορείτε να πιείτε ντεκαφεινέ ή να επιλέξετε ένα ρόφημα τύπου πράσινο τσάι που δεν έχει υψηλά επίπεδα καφεΐνης. 

Μείωσε το φως το βράδυ

Προτίμησε το σκοτάδι όταν αποφασίζεις να κοιμηθείς, για να μην διαταράξεις τον ύπνο σου. Το φως  ξεγελά τον εγκέφαλό ώστε να πιστεύει ότι είναι ακόμα μέρα. Αυτό μειώνει ορμόνες όπως η μελατονίνη, που βοηθούν στην χαλάρωση και στην καλή ποιότητα του ύπνου. Το χειρότερο φως όμως κατά την διάρκεια της νύχτας, είναι το λεγόμενο μπλε φως. Το μπλε φως είναι αυτό που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, για αυτό κλείσε κάθε τέτοιου είδους συσκευή λίγες ώρες πριν κοιμηθείς. 

Μείωσε τον ύπνο κατά την διάρκεια της ημέρας 

Μπορεί οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι να μας τονώνουν για την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας, αλλά αν είναι ακανόνιστοι, ή αν διαρκούν περισσότερο από μισή ώρα , τότε θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον νυχτερινό σας ύπνο. Ο ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να μπερδεύει το εσωτερικό σας ρολόι και να οδηγείστε σε αυπνίες.

Νεότερα Άρθρα

Εφηβεία: Ξέρουμε πως νιώθεις

Her News b

Πώς να πείτε «όχι» στους άλλους και γιατί να μην αισθάνεστε ενοχές

Her News

5 λεπτά Ζεν: Η στιγμή της ημέρας που θα φροντίσεις το σώμα σου είναι η πιο σημαντική

Her News