HerNews.gr
Συνταγές

Μαντί Καππαδοκίας: Τα λαχταριστά γεμιστά ζυμαρικά με κιμά και γιαούρτι

Είναι μια λέξη που δύσκολα να μη σου αποτυπωθεί στο μυαλό μόλις την ακούσεις. Μαντί. Η λέξη που ξεδιπλώνει ολόκληρη μοσχομυριστή συνταγή που θα τρέξεις μετά το τέλος αυτού του άρθρου να την φτιάξεις.

Το Μαντί είναι τα γεμιστά ζυμαρικά ή αλλιώς ανατολίτικα ραβιόλια, που γεμίζουν με κιμά, σερβίζονται σαν σούπα μιας και έχουν ζουμί και μπαίνουν σε βαθύ πιάτο και ξεχωρίζουν για το πάντρεμα υλικών και την πολυπλοκότητα γεύσης που σε ζεσταίνει, σε γεμίζει αρώματα και έτσι καταλήγει να είναι μια απ’ τις αγαπημένες σου συνταγές.

μαντι

Ας δούμε πως μπορούμε να τη φτιάξουμε

Συνταγή για 6 άτομα

Για τη ζύμη

  • 1 νεροπότηρο αλεύρι
  • 2 αβγά
  • Αλάτι
  • ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου

Για τη γέμιση

  • 350 γραμ κιμά(μοσχαρίσιο ή αρνίσιο,ακόμα και μείγμα αυτών)
  • 2 κρεμμυδάκια
  • μαιντανό
  • μαύρο πιπέρι
  • Πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
  • Αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 1 πιπεριά
  • 1 τομάτα
  • αλάτι
  • 1/2 κ.σ.πελτέ ντομάτας
  • Σος γιαουρτιού
  • 6 σκελίδες σκόρδου
  • 2 φλιτζάνια αγελαδινό γιαούρτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, 2 αβγά, αλάτι, λίγο νερό και ετοιμάζετε τη ζύμη δίνοντάς της το σχήμα μιας χοντρής μπαγκέτας. Τη μοιράζετε σε δυο κομμάτια, τη ξαναζυμώνετε και τη πλάθετε σε δυο μπαλάκια.

Ρίχνετε μέσα στον ωμό κιμά 2 μικρά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπόλικο μαύρο πιπέρι, πάπρικα, αλάτι και τον ζυμώνετε.

Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη ανοίγετε φύλλο τα δύο μπαλάκια. Τυλίγετε το φύλλο και το κόβετε σε λωρίδες, στη συνέχεια κάθε λωρίδα σε πολύ μικρά κομματάκια στα οποία βάζετε λίγη από τη γέμιση και τα κλείνετε σαν πουγκάκια.

μαντι

Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Ρίχνετε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι, ψιλοκόβετε μια πιπεριά και τη σοτάρετε. Όσο σοτάρετε, ψιλοκόβετε μια ντομάτα την οποία ρίχνετε στο τηγάνι να τσιγαριστεί με την πιπεριά. Προσθέτετε αλάτι, ανακατεύετε και στη συνέχεια ρίχνετε 1/2 κουταλιά πελτέ ντομάτας. Ανακατεύετε, προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και αφήνετε να βράσει.

Βάζετε τα μαντί να βράσουν μέσα σε ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου για περίπου 10 λεπτά και μόλις είναι έτοιμα τα σερβίρετε στα πιάτα μαζί με λίγο ζουμάκι.

Ρίχνετε σε κάθε πιάτο 3,4 κουταλιές από τη σάλτσα τομάτας πιπεριάς.

Ετoιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού .Σε ένα γουδί, ρίχνετε αλάτι, 5-6 σκελίδες σκόρδο και τα κοπανάτε. Σε μπολάκι βάζετε γιαούρτι, προσθέτετε το μείγμα από το σκόρδο και ανακατεύετε. Ρίχνετε σε κάθε πιάτο από δύο κουταλιές σάλτσα γιαουρτιού κα το σερβίρετε στο τραπέζι.

Τελειώνουμε με το στολισμό του, που δεν είναι άλλος από πασπαλισμένο καυτερό μπούκοβο, σουμάκ και καραφάκι ρακής.

Νεότερα Άρθρα

Breakfast: Ριζογκοφρέτες με αυγό, κατίκι, αβοκάντο και τομάτα συνταγή

Her News m

Μακαρόνια: Ο σωστός τρόπος να τα βράσεις

Her News b

Βελουτε μανιταρόσουπα: Η καλύτερη συνταγή απο τον Chef Μιχαήλ Ζάχαρη

Her News

Leave a Comment