HerNews.gr
Ψυχολογία

Υπερανάλυση: Πως να σταματήσεις αυτή την κακή συνήθεια

thinking

Η υπερανάλυση, κοινώς overthinking σου κάνει πραγματικά κακό. Όχι μόνο στην ψυχολογία σου, αλλά σε όλη σου την ύπαρξη καθώς οι σκέψεις που κάνεις σε κρατάνε πίσω.

Το πιο βασικό είναι πως αυτές οι σκέψεις δεν είναι καν ρεαλιστικά γεγονότα αλλά προβλήματα, φόβοι και ανησυχίες για αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν. Εμείς με την υπερβολική μας σκέψη σε αυτά, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα «δαμάσουμε» καλύτερα. Τα κάνουμε όμως χειρότερα. Πως λοιπόν θα αποφύγεις την υπερανάλυση;

Βάλε πρόγραμμα στην μέρα σου

Οργάνωσε την μέρα σου με δραστηριότητες. Ένας καλός τρόπος για να αποφύγει κανείς το overthinking είναι να κρατά τον εαυτό του συνεχώς σε εγρήγορση. Κατά πάσα πιθανότητα, σκέφτεσαι αρκετά ακριβώς επειδή έχεις τον χρόνο να το κάνεις. Μπορείς να φτιάξεις ένα πλάνο με τις καθημερινές σου ενέργειες και να αποκτήσεις νέα χόμπι και ενδιαφέροντα.

Ξεκίνα διαλογισμό

Είναι η ιδανική πρακτική, που κάποιος μπορεί να ακολουθήσει, με σκοπό να εξαγνίσει την προσωπικότητά και τη σκέψη του. Μέσω αυτού, το άτομο σύσσωμο διατηρείται σε ισορροπία και ευεξία. Επιπλέον, αποκτά επίγνωση του εαυτού του και ελέγχει αποτελεσματικότερα τα μοτίβα των ενδόμυχών του.

think

Μην αναπαράγεις το παρελθόν σου

Το να σταματήσεις να αναπαράγεις συνεχώς το παρελθόν θα σε ωθήσει να ξεφορτωθείς το overthinking από την καθημερινότητα σου. Καλώς ή κακώς, ο καθένας μας έχει μια προϊστορία. Αλλά το να αναβιώνουν συνεχώς μέσα σου αρνητικές καταστάσεις και πρόσωπα είναι πράγματι καταστροφικό. Αποδυναμώνει το ψυχικό σου σθένος, εμποδίζοντάς σε να αντιμετωπίζεις κατάματα το παρόν.

Σταμάτα να προσπαθείς να ελέγχεις τα πάντα

Ο κάθε άνθρωπος, στην προσπάθειά του να μην αποτύχει, πέφτει στην παγίδα του να σκέφτεται κάτι σε μέγιστο βαθμό. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τον καθέναν να μην φοβάται να υποκύψει σε σφάλματα και να παίρνει ρίσκα. Αυτός είναι ένας τρόπος για να κατανοήσεις καλύτερα τα πράγματα. Συνεπώς είναι δύσκολο να ελέγχεις οτιδήποτε διαδραματίζεται γύρω σου, αφού σε κάθε γεγονός εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες αλλά και επιπλέον άτομα. 

mind

Σκέψου θετικά

Ο εγκέφαλος είναι σαν εκκρεμές που πάλλεται προς ποικίλες και απρόσμενες καταστάσεις. Παράγει κατά μέσο όρο 60.000 σκέψεις την ημέρα, κυρίως αρνητικές. Είναι βέβαιο όμως ότι σπανίως θα εστιάσει κανείς στο τώρα, καθώς με συνειρμούς που κάνει, μεταβαίνει σε διαφορετικό χωροχρόνο. Επαναπροσδιόρισε την ποιότητα τους.

 

Νεότερα Άρθρα

Ψυχοσωματικά: Ένα καμπανάκι εκ των… έσω!

Her News

Social Media: Τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα

Her News b

Υπερένταση: Εύκολοι τρόποι να την καταπολεμήσεις

Her News b