HerNews.gr
Health

Φασκόμηλο: Τα οφέλη του στον οργανισμό μας

sage

Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά αναπτύσσεται στις μεσογειακές χώρες και το όνομα του Salvia  προέρχεται από το λατινικό ρήμα Salvare που σημαίνει «σώζω» ή «θεραπεύω».

Έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Τα φύλλα που είναι και το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας. (το Μάιο ή τον Ιούνιο) .Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του φασκόμηλου για τον ανθρώπινο οργανισμό;

plant

Ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Αν και οι ερευνητές έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν, τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Σε έρευνα , ειδικοί συνέκριναν την αποτελεσματικότητα εκχυλίσματος φύλλων φασκόμηλου με ένα κοινό φάρμακο για τη ρύθμιση του διαβήτη. Το πρώτο φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη με τρόπο παρόμοιο με το δεύτερο. Επίσης, μελέτη σε άτομα με διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη καταλήγει ότι εκείνοι που έλαβαν εκχύλισμα φύλλων φασκόμηλου για 3 μήνες είχαν στο τέλος χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας.

Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Η αύξηση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Ίσως, λοιπόν, δεν είναι κακή ιδέα να βάλουμε στη διατροφή μας ένα φλιτζάνι φασκόμηλο. Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Phototherapeutic Research, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν 400 έως 1.500 χιλιοστόγραμμα φασκόμηλου καθημερινά (ως σκόνη, τσάι ή συμπλήρωμα) σημείωσαν βελτίωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα μετά από τρεις μήνες. Ειδικότερα, τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης μειώθηκαν κατά 16-20%. Η LDL χοληστερόλη μειώθηκε κατά τουλάχιστον 12%. Η HDL χοληστερόλη αυξήθηκε έως και 20% και τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 18%.

φασκόμηλο

Τονώνει τις νοητικές λειτουργίες

Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες, αρκετές είναι αυτές που συνδέουν τη λήψη φασκόμηλου με βελτίωση της μνήμης και της λειτουργίας του εγκεφάλου τόσο σε νεότερους όσο και σε μεγαλύτερους υγιείς ενήλικες. Μάλιστα, ο Adrian L. Lopresti αναφέρει σε ανασκόπηση που δημοσίευσε το 2017 ότι «μελέτες in vitro σε ζώα και προκαταρκτικές μελέτες σε ανθρώπους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα φυτά του γένους Salvia φαίνεται να ενισχύουν τις γνωστικές μας ικανότητες και να μας προστατεύουν από νευροεκφυλιστικές διαταραχές».

Νεότερα Άρθρα

Τα απαραίτητα superfoods του καλοκαιριού

Her News

Αλτσχάιμερ: Τι είναι, ποια τα πρώτα στάδια και ποιους αφορά

HerNews ka

Διατροφή για ένα πιο υγιές έντερο

Her News