HerNews.gr
Καριέρα

Εργασιακό Burnout: Πως θα το διαχειριστείς

burnout

«Burnout» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας προκειμένω να περιγράψουν το αίσθημα μακροχρόνιας εξάντλησης. Συνοδεύεται από μειωμένο ενδιαφέρον που σχετίζεται κυρίως με τον χώρο της εργασίας. Χρησιμοποιείται ως όρος αργκό αφου στην μετάφραση burnout σημαίνει εξουθένωση.

stress

Πως όμως μπορείς να διαχειριστείς το burnout; 

Προτεραιότητα στο .. διάλειμμα 

Ας προγραμματίσουμε το χρόνο διαλείμματος σαν να είναι ένα σημαντικό ραντεβού.Πολλοί από εμάς αναβάλλουμε την ώρα της χαλάρωσης γιατί υπάρχει πάντα κάτι πιο πιεστικό να κάνουμε (ή έτσι νομίζουμε). Ας προσθέσουμε στο ημερολόγιό μας, ή όπου αλλού θέλουμε τον προγραμματισμό πραγμάτων, κι ας υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι θα το τηρήσουμε! Μπορούμε να ξεκινήσουμε με 5 ή 10 λεπτά την ημέρα και, στη συνέχεια, σιγά-σιγά να χτίσουμε πάνω σε αυτό…

Βάλε πρόγραμμα .. σε κάτι που σου αρέσει

Είναι πολύ σύνηθες την ημέρα της Πρωτοχρονιάς να ξυπνάμε έτοιμοι να ανανεώσουμε ολόκληρη τη ζωή μας με ένα σχέδιο να προσθέσουμε όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα στη ρουτίνα μας σε μια προσπάθεια να νιώσουμε πιο χαλαροί.Ξέρουμε τι θα συμβεί αν προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα; Burnout! Ίσως ξεκινήσουμε βρίσκοντας 10 λεπτά την ημέρα για να διαβάσουμε ή να τα απενεργοποιήσουμε όλα. Μόλις γίνει συνήθεια, μπορούμε να προσθέσουμε και κάτι άλλο όπως γιόγκα ή το να δουλεύουμε την αναπνοή μας. Ας το χτίσουμε σιγά – σιγά και θα δούμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το να προσπαθούμε να ”στριμώξουμε” όλη την ευεξία ταυτόχρονα –και να πελαγώσουμε! Έπειτα, μόλις βρείτε ότι σας χαλαρώνει, μπορείτε να εντάξετε και ένα χόμπι που πάντα θέλατε να ξεκινήσετε. Προσέξτε όμως να το έχετε στην ζωή σας με πρόγραμμα, για να μην το προσπερνάτε τις δύσκολες μέρες εργασίας. 

work

Βαθιά .. αναπνοή

Η αναπνοή είναι μια σταθερά στη ζωή μας, αλλά είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Και αυτό είναι κάτι στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη σημασία και οι δάσκαλοι της γιόγκα. Η σωστή αναπνοή μπορεί να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες, να φέρει περισσότερη ηρεμία και να μας κάνει να αισθανόμαστε εξαιρετικά χαλαροί. Είναι σαν να έχουμε μια υπερδύναμη στα χέρια μας σε μόλις 10 λεπτά. Για τον λόγο αυτό, απλά πάρε μια βαθιά αναπνοή!

 

Νεότερα Άρθρα

Θέστε όρια στην εργασία για να αυξήσετε την παραγωγικότητα

Her News

Μελέτη του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τα επαγγέλματα που σε κάνουν πιο δυστυχισμένο

Her News

Είσαι εξωστρεφής; Αυτές οι δουλειές είναι ιδανικές για εσένα

Her News