HerNews.gr
BRIDE NEWS

Νυφικό: Η ιστορία και η εξέλιξη του – Πως καθιερώθηκε το λευκό χρώμα

Νυφικό! Μια λέξη, τόσα συναισθήματα. Το υπέρτατο φόρεμα που κάθε κοπέλα ονειρεύεται από μικρή ηλικία. Αρχαιοελληνικό ή πριγκιπικό, minimal ή Βoho, με ουρά ή χωρίς, ό, τι και αν αποφασίσετε να φορέσετε την ημέρα του γάμου σας, σίγουρα θα αντικατοπτρίζει το προσωπικό σας γούστο και θα σας κάνει να νιώθετε ξεχωριστή αυτή την τόσο σημαντική μέρα της ζωής σας.

Γράφει η Δέσποινα Κούκου – Μακρή

Νυφικό Φόρεμα

Νυφικό, είναι το φόρεμα που φοράει η νύφη στον γάμο. Πρόκειται, συνήθως, για μακρύ φόρεμα που στον δυτικό κόσμο είθισται να είναι λευκού χρώματος, ενώ στις Ανατολικές χώρες το πιο συνηθισμένο είναι το κόκκινο χρώμα. Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του τόσο ιδιαίτερου φορέματος; Πως φτάσαμε στην χρήση του λευκού χρώματος;

Ιστορία του Νυφικού

«Αρχαία Αίγυπτος»

Η πρώτη εμφάνιση του νυφικού έγινε στην Αρχαία Αίγυπτο, περίπου 4000 χρόνια πριν από την γέννηση του Χριστού. Ο γάμος κατά κύριο λόγο ήταν απόφαση των γονιών και ήταν ο πρώτος λαός που τον νομιμοποίησε ανάμεσα στα δύο φύλα. Το λευκό χρώμα του φορέματος ήταν υποχρεωτικό από την θρησκεία τους, καθώς συμβόλιζε την καθαρότητα. Την ημέρα του γάμου, φορούσαν λευκούς μανδύες μέχρι τον αστράγαλο που στερεώνονταν στο σώμα με κοσμήματα και ζώνες έντονου χρώματος.

«Αρχαία Ελλάδα»

Οι γάμοι στην Αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν ένα είδος συμβολαίου και οικονομικής συναλλαγής. Τα νυφικά ήταν πορφυρού, αλλά και λευκού χρώματος. Ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνιση της νύφης είχε το πέπλο. Επρόκειτο για ένα κομμάτι υφάσματος που στεκόταν στους ώμους με ιμάντες ή κορδόνια.

«Αρχαία Ρώμη»

Στην Αρχαία Ρώμη, το νυφικό ήταν ένας άσπρος χιτώνας που συγκρατούνταν από μία ζώνη – κορδόνι διπλού κόμπου. Το πέπλο της νύφης ήταν πορφυρού χρώματος, ενώ τα παπούτσια ήταν κίτρινα και συνδυασμένα με τον χρυσοκίτρινο μανδύα που φορούσαν από πάνω.

«Μεσαίωνας»

Στα χρόνια του μεσαίωνα, το νυφικό φόρεμα αναδείκνυε και αντιπροσώπευε την κοινωνική θέση. Οι εύπορες οικογένειες επέλεγαν νυφικά από ακριβά υφάσματα με έντονα χρώματα και μακριές ουρές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε και το λευκό χρώμα σαν στοιχείο παρθενίας και αγνότητας. Οι κοπέλες από μεσαίες και φτωχές οικογένειες, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, την μέρα του γάμου τους φορούσαν απλά το καλό τους φόρεμα.

Τα επόμενα χρόνια, στην Αναγέννηση αλλά και στην Αγγλία του 16ου αιώνα, το νυφικό μπορούσε να είναι λευκό μιας και το χρώμα αυτό ήταν συνώνυμο της αριστοκρατίας, αφού λόγω ζωής και status δεν κινδύνευε να λερωθεί. Οι γυναίκες των κατώτερων κοινωνικών τάξεων φορούσαν τα καλά τους ρούχα, που πολλές φορές ήταν μαύρου χρώματος.

Λευκό Νυφικό

Το 1840, ήταν η χρονιά που τα δεδομένα σε σχέση με το χρώμα του νυφικού, άλλαξαν για πάντα. Η Βασίλισσα Βικτώρια παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Αλβέρτο, φορώντας λευκό φόρεμα και λουλουδένιο στεφάνι στα μαλλιά της, αντί για τιάρα. Η επιλογή της αυτή είχε να κάνει με το γεγονός ότι θεωρούσε πως το λευκό χρώμα αναδείκνυε καλύτερα την εξαιρετικής ποιότητας δαντέλα του φορέματος της.

Ο κυριότερος λόγος που το λευκό νυφικό είχε τέτοια απήχηση εκείνη την εποχή ήταν ότι συνώνυμο με την οικονομική επιφάνεια της εκάστοτε οικογένειας. Οι μεσαίες και κατώτερες κοινωνικές τάξεις συνέχιζαν να φορούν μαύρα ή χρωματιστά φορέματα που ήδη υπήρχαν στην γκαρνταρόμπα τους και μόλις μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, διαδόθηκε η χρήση του λευκού νυφικού και σε εκείνους.

Εξέλιξη του Νυφικού τον 20ο και 21ο αιώνα

Το 1900, μόνο οι εύπορες γυναίκες φορούσαν λευκά νυφικά τα οποία είχαν φαρδιά μανίκια στους ώμους, στενά στον βραχίονα και κορσέδες στην μέση. Οι μεσαίες τάξεις επέλεγαν νυφικά ροζ ή γαλάζιου χρώματος.

  • Το 1910, τα μανίκια έγιναν μικρότερα, η περίμετρος της μέσης αυξήθηκε ενώ το νυφικό ήταν διακοσμημένο με όμορφα και περίπλοκα δαντελωτά σχέδια.
  • Το 1920, το κάτω μέρος των νυφικών ανέβηκε αρκετά ενώ η μέση έγινε πιο φαρδιά κάνοντας το σώμα της νύφης να φαίνεται σχεδόν ευθεία.
  • Το 1930, και λόγω της οικονομικής ύφεσης που υπήρχε, τα νυφικά ήταν ιδιαιτέρως απλά. Είτε ήταν παλαιότερα φορέματα που είχαν υποστεί κάποιου είδους μεταποίηση είτε ήταν καινούργια, αλλά αγορασμένα με σκοπό να φορεθούν πολλές φορές και μετά τον γάμο.
  • To 1940, και εν μέσω του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, τα νυφικά ήταν τελείως απλά. Η μέση στενή, οι γοφοί γεμάτοι και τα μανίκια ελαφρώς φουσκωμένα. Το ύφασμα των φορεμάτων ήταν απλό, χωρίς ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία. Μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή, λόγω της οικονομικής ανέχειας, τα ρούχα αγοράζονταν με την χρήση κουπονιών.

Η ιστορία του νυφικού συνεχίζεται..

  • Το 1950, τα νυφικά ήταν τύπου μπαλαρίνας. Η κοντή φουσκωτή φούστα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό ενώ τα μανίκια ήταν μακριά. Ένα από τα ωραιότερα νυφικά εκείνης της δεκαετίας, ήταν αυτό της Γκρέις Κέλι του Μονακό, με στενή μέση, μακριά φούστα, δαντελένιο μπούστο και μανίκια και ψηλό λαιμό. Αυτό το συγκεκριμένο νυφικό, αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης πολλών σχεδιαστών.
  • Το 1960, τα φορέματα έγιναν και πάλι φαρδιά, με αρκετό ύφασμα στην μέση και τους γοφούς.
  • Το 1970, επικράτησαν νυφικά Βoem- Βoho, τα οποία μπορεί να ήταν κατασκευασμένα ακόμη και από τις ίδιες τις νύφες.
  • Το 1980, ξεκινά η στυλιστική εξέλιξη στα νυφικά. Εξεζητημένες δημιουργίες, φουσκωτά μανίκια και φούστες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά. Η δεκαετία αυτή, όμως, σημαδεύτηκε από το νυφικό του αιώνα, που δεν ήταν άλλο από αυτό της Πριγκίπισσας Νταϊάνα.

  • Το 1990, χαρακτηρίζεται από την απλότητα στα νυφικά. Η στροφή στον μινιμαλισμό είναι έντονη καθώς τα νυφικά είναι απλά, λιτά και κομψά, χωρίς ιδιαίτερα σχέδια και δαντέλες.
  • Το 2000, κάνουν την εμφάνισή τους τα στράπλες νυφικά, με κεντημένο μπούστο, που συνδυάζουν το απλό με μία δόση δαντέλας ή πετρών.
  • Από το 2010 και μετά μέχρι και σήμερα, τα νυφικά χαρακτηρίζονται από την λεγόμενη «ρετρό απλότητα». Δαντέλες, σατέν, ταφτάδες, μουσελίνα, πέρλες και πέτρες, παντρεύονται σε μοναδικές δημιουργίες νυφικών, τόσο για εντυπωσιακές όσο και για απλές εμφανίσεις.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες νύφες επιλέγουν να δημιουργήσουν το νυφικό των ονείρων τους από την αρχή, όπως εκείνες το επιθυμούν.

Έτσι, αυτό το μοναδικό φόρεμα παραμένει για πάντα στην ντουλάπα της νύφης, η οποία μπορεί κάλλιστα να το κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές, ως οικογενειακό κειμήλιο.

Αν θέλετε και εσείς να βρείτε το νυφικό που σας ταιριάζει ή να ράψετε εξαρχής το νυφικό των ονείρων σας, εμείς σας βρήκαμε το κατάλληλο μέρος! Επισκεφθείτε το www.atelierene.com και κλείστε το ραντεβού σας με την κορυφαία σχεδιάστρια του Atelier Rene, Κατερίνα Αντωνοπούλου.

Νεότερα Άρθρα

Οι ωραιότερες προτάσεις γάμου στον κόσμο, αποσπούν χιλιάδες like στο instagram

Her News

24 Βασιλικά δαχτυλίδια αρραβώνων που έμειναν στην ιστορία

Her News

Πρωτότυπα δωράκια για τη βάπτιση

Her News