HerNews.gr
Ψυχολογία

Αυτές είναι οι 4 ορμόνες που σου φέρνουν την ευτυχία

happiness

Υπάρχουν αυτές οι ορμόνες που ελέγχουν την ανάπτυξη και το βάρος, εκείνες που επηρεάζουν τη γονιμότητα και τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς και όσες εκκρίνονται όταν έχουμε στρες.

Τα μικρά αυτά μόρια, οι ορμόνες,  επιτελούν τον ρόλο των χημικών αγγελιοφόρων του οργανισμού. Ορισμένοι από αυτούς τους αγγελιοφόρους είναι επιφορτισμένοι με την πλέον ευχάριστη αποστολή. Να μας φτιάχνουν τη διάθεση. Πρόκειται για τις ορμόνες της ευτυχίας. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Ντοπαμίνη ή αλλιώς η ορμόνη της επιβράβευσης

Τρώγοντας το αγαπημένο σου φαγητό, αλλάζοντας τα μαλλιά σου στο κομμωτήριο και κάνοντας μια «καλή πράξη», ενισχύεις την έκκριση της ντομαμίνης, η οποία στην ουσία είναι ο ορισμός της «ανταμοιβής». Αγάπα τον εαυτό σου και εκείνος θα σε ανταμείψει.

happy

Ενδορφίνη ή αλλιώς η αναλγητική ορμόνη

Κι όμως, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει ένα φυσικό παυσίπονο, πολύτιμο για τον οργανισμό μας. Η ενδορφίνη αυξάνεται όταν κοιτάμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, όταν γελάμε δυνατά με ένα αστείο αλλά και όταν κοιτάμε ένα μωρό.

Σεροτονίνη ή αλλιώς η ορμόνη της ισορροπίας

Με τον διαλογισμό, το κολύμπι, το περπάτημα στη φύση και την ηλιοθεραπεία, αυξάνονται τα επίπεδα της πολύτιμης για την ψυχολογία σεροτονίνης.Αυτή η ορμόνη μας κάνει χαρούμενους και απομακρύνει τις κακές σκέψεις, το στρες, ενώ αποδεδειγμένα μας «προστατεύει» από τις κρίσεις πανικού. Οπότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

χαρά

Ωκυτοκίνη ή αλλιώς η ορμόνη της αγάπης, του έρωτα, της σύνδεσης.

Η έκκριση της ωκυτοκίνης αυξάνει και ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη, την εγγύτητα, την οικειότητα και τη σύνδεση ανάμεσα στους συντρόφους. Η δεκτικότητα προς τους άλλους, η ευκολία στη σύνδεσή μας μαζί τους, η ενσυναίσθηση και η αποδοχή τους είναι όλα αποτελέσματα της ωκυτοκίνης. Αγκάλιασε τους ανθρώπους που αγαπάς και κράτησε το χέρι κάποιου, για να την νιώσεις.

 

Τώρα ξέρεις πως έχεις μερίδιο στην ευτυχία σου, μιας και δεν είναι ένα συναίσθημα που έρχεται ουρανοκατέβατο…

Νεότερα Άρθρα

Αυτοβελτίωση: Τρόποι για να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου

Her News

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε μέσα στην μέρα

Her News b

Μικρά καθημερινά πράγματα που μας κάνουν κακό

Her News b