HerNews.gr
Health

Σημάδια υπερκόπωσης: Πως σου λέει ο εαυτός σου ξεκουράσου

Ναι εντάξει. Εμένα ο εαυτός μου δεν μου λέει ξεκουράσου. Μια χαρά τα κάνει όλα και ακόμη και αν κουράζομαι και το νιώθω λέω, έλα μωρέ, λίγο ακόμα, το ‘χεις! Είσαι σίγουρη ότι ισχύει αυτό το σενάριο για εσένα και όχι κάποιο απ’ τα υπόλοιπα;

Σενάριο πρώτο. Ξεκινάς την ημέρα σου με ζεστό η κρύο καφεδάκι, το αγαπημένο σου, που σηματοδοτεί την έναρξη ενός ακόμη παραγωγικού σχεδόν 20ώρου και ο εαυτός σου είναι έτοιμος. Κάπου στα μέσα, αρχίζει το μυαλό να μην λειτουργεί. Δεν θέλει βρε παιδί μου. Κάνεις τις δουλειές σου μηχανικά αλλά ο επεξεργαστής είναι off γιατί έχει υπερφορτώσει.

uperkoposi

Σενάριο δεύτερο. Είναι μια ημέρα δύσκολη. Νιώθεις μη παραγωγική και θέλεις να παραμείνεις στο κρεβάτι απλά και μόνο με τις πυτζάμες σου, να ξαπλώνεις και να ηρεμείς, χωρίς σκέψεις, υποχρεώσεις, δουλειές ή σκέψεις που περνούν από το νου.

Σενάριο τρίτο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα (μιλάμε και για μήνες), αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι κάθε μέρα σχεδόν σε υπερδιέγερση ή στην καλύτερη σε ετοιμότητα για κάθε ένα νέο task που εμφανίζεται, ώσπου ξαφνικά μια μέρα λες… τι μέρα είναι, τι μήνας; Και γιατί νιώθω σαν να τα έχω κάνει όλα τόσο καιρό χωρίς να είμαι παρούσα;

Σενάριο τέταρτο. Καταλαβαίνεις ότι περνάς κάτι σαν burn out, στεναχωριέσαι, εκφράζεσαι, θυμώνεις, κλαις, σου περνάει και νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο αδυνατείς να βρεις το που υπάρχει ένα passpartout παραθυράκι για να ξεφύγεις.

uperkoposi

Όλα αυτά, είναι σημάδια κόπωσης ή ακόμη και υπερκόπωσης. Λόγω των ρυθμών που ζούμε, δεν την καταλαβαίνουμε εύκολα. Αισθανόμαστε ότι απλά περνάμε κουραστικές περιόδους, τις οποίες μπορούμε να υπερπηδήσουμε ως τροχοπέδη και να βγούμε νικήτριες. Θα σου πω κάτι. Ναι, μπορούμε να το κάνουμε, αλλά θέλει άμεση πράξη. Αλλιώς θα γίνει χρόνιο ζήτημα το οποίο θα έρχεται και θα φεύγει και έτσι δεν θα έχουμε μάθει να το εξαλείφουμε τη στιγμή που πρέπει.

Τα αντίδοτα;

Ησυχία. Λίγη ώρα ησυχία. Απλώς κάτσε στον καναπέ. Ξάπλωσε στο κρεβάτι, κάνε διαλογισμό.

Δραστηριότητα. Ξέδωσε, ειλικρινά. Διάλεξε την αγαπημένη σου ασχολία και ζήστην αυτή την μια ώρα που έχεις να την κάνεις. Μη την παρακάμψεις και μη βάλεις κάτι στη θέση της.

Βόλτα και αναψυχή. Φύγε. Με τα πόδια, το αμάξι, με αεροπλάνο. Πήγαινε κάπου για λίγο η πολύ και ζήσε το ακριβώς εκεί που είσαι. Χωρίς κινητό και λάπτοπ.

uperkoposi

Φρόντισε τον εαυτό σου. Μη ταλαιπωρείσαι να μείνεις ξύπνια αν νυστάζεις και μην αφήσεις το μπάνιο τελευταία στιγμή. Είναι οι δικές σου στιγμές και τις αξίζεις όσο τίποτα άλλο.

Νεότερα Άρθρα

Τριχόπτωση το φθινόπωρο: Είναι φυσιολογικό ή πρέπει να ανησυχείς;

HerNews ka

Θεραπεία με βεντούζες: Όλα τα οφέλη για το σώμα

Her News

Οι ειδικοί απαντούν σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη ώρα να πίνουμε καφέ

HerNewskl