HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Τι σημαίνει όταν είσαι έγκυος σε “μωρό του ουράνιου τόξου”;

baby

Ο όρος «μωρό ουράνιου τόξου» αναφέρεται σε ένα υγιές μωρό που γεννήθηκε από γονείς που είχαν προηγούμενη απώλεια λόγω αποβολής, θνησιγένειας, νεογνικού θανάτου ή άλλη βρεφική απώλεια. 

Ο συμβολισμός του όρου προέρχεται από την ιδέα ότι ένα ουράνιο τόξο εμφανίζεται μόνο μετά το σκοτάδι ενός ουρανού. Ακριβώς όπως τα μωρά του ουράνιου τόξου γεννιούνται μόνο μετά τον πόνο της απώλειας. Επινοήθηκε για πρώτη φορά από γονείς που βίωσαν μια τέτοια απώλεια σε blogs και chat rooms. Έγινε πιο γνωστός σαν όρος με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

newborn

Συναισθήματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ενώ είστε έγκυος με ένα «μωρό ουράνιου τόξου», πιθανότατα θα νιώσετε μια σειρά από διαφορετικά – και μερικές φορές αντικρουόμενα – συναισθήματα. Μπορεί να νιώθετε ελπίδα, χαρά και ενθουσιασμό τη μια στιγμή. Την άλλη στιγμή μπορεί να νιώθετε άγχος, νευρικότητα και φόβο. Μπορεί ακόμη και να τα βιώσετε όλα αυτά ταυτόχρονα.Αυτή η φαινομενικά αντιφατική εμπειρία οφείλεται εν μέρει στο ότι μπορεί ακόμη να θρηνείτε την απώλειά σας. Στην πραγματικότητα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι και οι δύο γονείς μπορεί να θρηνήσουν την απώλειά τους για πολύ περισσότερο καιρό από όσο θα περίμεναν.

Σωστή υποστήριξη

Η επιλογή ενός γυναικολόγου που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό σας μπορεί να είναι χρήσιμη. Έτσι ο ειδικός μπορεί να είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Η συζήτηση με έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος και τον φόβο σε όλη τη διαδικασία. Μερικοί γονείς βρίσκουν επίσης χρήσιμες ομάδες υποστήριξης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

mwro

Μην ξεχνάτε

Η απώλεια εγκυμοσύνης ή βρέφους είναι σίγουρα μια τραυματική εμπειρία. Ετσι, εάν έχετε βιώσει μια τέτοια απώλεια και περιμένετε ένα «μωρό ουράνιου τόξου», τα συναισθήματα που νιώθετε δεν πρόκειται να φύγουν από τη μια μέρα στην άλλη.  Θυμηθείτε να δώσετε στον εαυτό σας χώρο και χρόνο για να θρηνήσετε ακόμη και όταν γιορτάζετε τη νέα ζωή. Μπορεί επίσης να σας φανεί πολύ χρήσιμο να περιτριγυρίζεστε από ανθρώπους με κατανόηση. Είτε είναι ο σύντροφός σας , είτε ένας φίλος , είτε ένα μέλος της οικογένειας. Μην ντραπείτε να απευθυνθείτε και σε κάποιον ειδικό. 

Νεότερα Άρθρα

Εγκυμοσύνη: Πώς δύο καφέδες τη μέρα επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού

Her News

Τα συμπτώματα στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης

Her News

Έλεγχος Γονιμότητας: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

Her News