HerNews.gr
Ψυχολογία

Κρίση Πανικού ή Κρίση Άγχους: Πως να τις ξεχωρίσετε

stress

Πώς θα ξεχωρίσετε αν πρόκειται για κρίση πανικού ή κρίση άγχους; 

Το άγχος και ο πανικός είναι αισθήματα που βιώνει μεγάλο μέρος του πληθουσμου καθημερινά. Πως μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι για το αν βιώνουμε μια κρίση πανικού, η μια κρίση άγχους;

Συμπτώματα κρίσης πανικού

Οι κρίσεις πανικού διαφέρουν από άτομο σε άτομο και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την προσωπική εμπειρία. Αν και τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την δυσκολία στην αναπνοή, τους αυξημένους καρδιακούς παλμούς, το αίσθημα απώλειας ελέγχου ή ασφάλειας, τον πόνο στο στήθος, την ναυτία ή και την ζάλη, υπάρχουν διαφορετικά συμπτώματα κι ενδεχομένως να αισθανθεί κανείς διαφορετικά κι όχι όλα τα προαναφερθέντα μαζί. Για ορισμένους ξεκινούν με έντονο φόβο ή αυξημένους καρδιακούς ρυθμούς ενώ για άλλους με έντονη έξαψη σε πρόσωπο και σώμα. 

stress

Συμπτώματα κρίσης άγχους

Τα συμπτώματα της κρίσης άγχους περιλαμβάνουν την έντονη ανησυχία, την αγωνία ή και τον φόβο. Το άγχος αυτό συνήθως, σχετίζεται με μια αγχωτική κατάσταση, εμπειρία ή γεγονός.Ταυτόχρονα, μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς μία κρίση πανικού και μία κρίση άγχους την ίδια στιγμή. Η έντονη ανησυχία μπορεί να οφείλεται σε μια πιθανότατα στρεσογόνα κατάσταση, όπως μια σημαντική παρουσίαση στην δουλειά. Μόλις κληθείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αυτή, το άγχος μπορεί να κορυφωθεί προκαλώντας μια κρίση πανικού.

stress

Προσοχή!

  • Το άγχος συνήθως σχετίζεται με κάτι στρεσογόνο ή απειλητικό. Οι κρίσεις πανικού όμως, δεν προκαλούνται πάντα από συγκεκριμένους παράγοντες και μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.
  • Η ανησυχία μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή και ιδιαίτερα έντονη και να υπάρχει στο πίσω μέρος του νου σας. Οι κρίσεις πανικού, από την άλλη, εκδηλώνονται με ξαφνικά και ακαριαία συμπτώματα.
  • Κατά την διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ο οργανισμός εκδηλώνει την αντίδραση «πάλης ή φυγής», με τα σωματικά συμπτώματα να είναι συνήθως πιο έντονα.
  • Το άγχος μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά, οι κρίσεις πανικού συνήθως εμφανίζονται απότομα.

 

Νεότερα Άρθρα

5 λόγοι που πρέπει να ακούμε μουσική

Her News b

Κατάθλιψη: Σκέψεις και συμπεριφορές που την μαρτυρούν

Her News

Γιατί οι άλλοι με παίρνουν ως δεδομένη;

Her News b