HerNews.gr
Ψυχολογία

3 σημάδια ότι βάζεις τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου

friends

Έχεις σκεφτεί ότι ίσως βάζεις τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου;

Υπάρχει τρόπος να καταλάβεις ότι μάλλον στην καθημερινότητά σου παραείσαι καλή μερικές φορές και ξεχνάς τα δικά σου “θέλω” για να ευχαριστήσεις τις ανάγκες των άλλων ; Ναι, υπάρχουν σημάδια που το μαρτυρούν και συγκεντρώσαμε μερικά απ’ αυτά παρακάτω:

friends

Όταν νομίζεις πως κάποιος είναι στεναχωρημένος ή θυμωμένος μαζί σου, αποζητάς την έγκρισή του

Μερικές φορές δεν εξαρτώνται όλα από σένα. Δεν πρέπει να προσπαθείς πάντα εσύ να διορθώνεις μια κατάσταση. Επίσης, όταν κάποιος συμπεριφέρεται άσχημα, είναι δική του ευθύνη όχι δική σου. Το να αλλάζεις συνεχώς τη συμπεριφορά σου για να προσαρμοστείς στη δική του, δημιουργεί μόνο μη υγιείς σχέσεις. Και προφανώς δημιουργεί μια εικόνα για σένα ότι πάντα θα συμβιβάζεσαι.

Λες στους άλλους ότι είναι «εντάξει» και τους παρηγορείς αφού σε πληγώσουν

Ενώ στην πραγματικότητα μόνο εντάξει δεν είναι… Το να εκφράσεις πώς αισθάνεσαι πραγματικά, ειδικά σε μια τεταμένη κατάσταση, μόνο εύκολο δεν είναι. Αλλά αν πιάνεις τον εαυτό σου να δικαιολογεί συνεχώς την κακή συμπεριφορά και να μην μπορείς να πεις στ’ αλήθεια τι αισθάνεσαι, μπορεί να είναι σημάδι. Σημάδι ότι σε θεωρούν δεδομένη! Πρέπει λοιπόν να θέσεις σαφέστερες κατευθυντήριες γραμμές για την ειλικρίνεια και τον αμοιβαίο σεβασμό που περιμένεις.

friends

Αφήνεις συχνά κάτι που κάνεις για να βοηθήσεις κάποιον άλλον

Εάν θέλεις να ευχαριστείς τους άλλους, συχνά θα δώσεις προτεραιότητα στις ανάγκες τους και οι δικές σου θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αλλά εάν θυσιάζεις συχνά σημαντικά πράγματα για σένα, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι βρίσκεσαι σε μια μονόπλευρη σχέση. Ή ότι χρειάζονται πιο ξεκάθαρα όρια. Το να είσαι πάντα εκεί για όλους είναι μέρος της ταυτότητάς σου και φοβάσαι ότι εάν δεν το κάνεις συνέχεια, θα χάσεις ανθρώπους από δίπλα σου. Ο καθένας μας θέλει να τον θεωρούν οι άλλοι καλό, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προέρχεται από φόβο ή να γίνεται σε βάρος της ψυχικής υγείας. Το να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου και να δίνεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να αισθάνεσαι ενοχές.

Νεότερα Άρθρα

Ο φόβος της απόρριψης: Τι μπορούμε να κάνουμε

Her News

Εσύ το ήξερες ότι η καταγραφή των συναισθημάτων σε ένα χαρτί μειώνει τον θυμό;

HerNews ka

Ψυχολογία: Γιατί ρίχνουμε το φταίξιμο για τα λάθη μας στους άλλους;

Her News b