HerNews.gr
Health

Λωτός: Όσα θες να ξέρεις για το μυθικό φρούτο

Ο λωτός είναι από τα φρούτα που είναι αρωματικά και απολαυστικά, θρεπτικά και τονωτικά. Η σάρκα τους περιέχει πολύτιμες φυτικές ίνες σε διπλή ποσότητα από το μήλο και για αυτό θεωρείτε ένα μυθικό φρούτο. 

Ο λωτός είναι φρούτο σαφώς φθηνότερο και όχι απαραίτητα εισαγόμενο, μιας και η Ελλάδα, όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες, παράγουν άφθονους λωτούς κάθε φθινόπωρο, όταν το δέντρο χάνει όλα του τα φύλλα και κρατάει μόνο τους λαμπερούς καρπούς.

Και αυτό δεν είναι κάτι νέο καθώς όλα ξεκίνησαν από τα ομηρικά έπη όταν ο Οδυσσέας πάσχιζε να πείσει τους συντρόφους του να μη φάνε λωτούς, γιατί θα τους έφερναν λησμονιά και θα τους εμπόδιζαν να φτάσουν στην Ιθάκη,

Όσον αφορά την υγεία μας το συγκεκριμένο φρούτο κάνει πολύ καλό καθώς τα αντιοξειδωτικά που περιέχει λειτουργούν ως προστατευτικά κατά των ελεύθερων ριζών και των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, αναπτύσσοντας αντίσταση κατά των λοιμώξεων και των επιβλαβών ασθενειών. Η φλούδα του περιέχει φυτοχημικά, τα οποία προστατεύουν από βλάβες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Οι λωτοί δεν έχουν πολλές θερμίδες (70 θερμίδες / 100 γραμμάρια) αλλά έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά. Λόγω των υψηλών ποσοτήτων ινών που προσφέρει, κρατά το στομάχι γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Τέλος, ο λωτός χρησιμοποιείται ευρέως από τους Κινέζους παραδοσιακούς ιατρούς για τη φυσική ανακούφιση από το λόξυγκα. 

Νεότερα Άρθρα

Πως να φροντίσεις το δέρμα και το σώμα σου μετά τις υπερβολές των γιορτών;

HerNews ka

Μύθοι και αλήθειες για την περίοδο

Her News

Health: 8+1 τρόποι για να ανακουφίσετε τους πόνους της περιόδου

HerNews ka