HerNews.gr
Αφιερώματα

Πανδημίες: Η ιστορία τους από τον λοιμό της αρχαίας Αθήνας έως τον κορωνοϊό

Πανδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας που κόστισαν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η συνοπτική ιστορία των πανδημιών – του κακού εκείνου για την ανθρωπότητα που φέρνει πόνο, θάνατο και καταστροφή, πολλές φορές σε μεγαλύτερο βαθμό και από τους μεγαλύτερους πολέμους που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης.

Οι Πανδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας

Η βουβωνική πανώλη του Μεσαίωνα -ο λεγόμενος «μαύρος θάνατος»-, ο λοιμός της Αθήνας, συνέβη κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, ο λοιμός των Αντωνίνων, ο λοιμός του Κυπριανού, ο λοιμός του Ιουστινιανού, η ευλογιά -που ήταν η μεταδοτική ασθένεια που σκότωσε πολύ περισσοτέρους ανθρώπους και από τον μαύρο θάνατο- είναι μερικές από τις μεγαλύτερες πανδημίες που πέρασε ποτέ η ανθρωπότητα, ενώ οι συνέπειες τους υπήρξαν καταστροφικές για τη ζωή στον κόσμο.

Η βουβωνική πανώλη του Μεσαίωνα, ξεκίνησε από την Ασία και κινήθηκε προς τη Δύση με τα εμπορικά καραβάνια. Εισήλθε μέσω της Σικελίας το 1347, όταν έφτασαν φορείς της ασθένειας στο λιμάνι. Ήταν υπέυθυνη για τον θάνατο του 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο λοιμός της Αθήνας είναι η παλαιότερη πανδημία που έχει καταγραφεί στην ιστορία, και συνέβη κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Αφού η ασθένεια πέρασε από τη Λιβύη, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο, διέσχισε τα αθηναϊκά τείχη, τα οποία πολιορκούσαν οι Σπαρτιάτες. Τουλάχιστον τα 2/3 του πληθυσμού της Αθήνας, έχασαν τη ζωή τους.

Ο λοιμός των Αντωνίνων ήταν πιθανώς μία πρώιμη φάση της ευλογιάς και ξεκίνησε από τους Ούνους. Τα συμπτώματα περιλάμβαναν πυρετό, πονόλαιμο, διάρροια και εάν ο ασθενής ζούσε καιρό, πυώδεις πληγές.

Ο λοιμός του Κυπριανού το 250 μ. Χ. ξεκίνησε από την Αιθιοπία για να φτάσει στην Βρετανία. Ο λοιμός του Ιουστινιανού, άλλαξηε ουσιαστικά την πορεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η λέπρα τον 11ο αιώνα εξελίχθηκε σε πανδημία στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα την κατασκευή πολλών ειδικών εγκαταστάσεων, των λεπροκομείων, για να απομονώσουν τον τεράστιο αριθμό των πασχόντων.

Η πανδημία της βουβωνικής πανώλης του 14ου αιώνα, ήταν η πιο θανατηφόρα μεταδοτικη ασθένεια που έζησε ο πλανήτης, σκότωσε 200.000.000 ανθρώπους σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, και περίπου  το 40% της Ευρώπης.

Η χολέρα, η ισπανική και ασιατική γρίπη, η ρωσική γρίπη ήταν κάποιες από τις πανδημίες που έπληξαν την ανθρωπότητα.

Η χειρότερη εξ αυτών ήταν η ευλογιά. Ήταν τόσο μεταδοτική και έχει καταγραφεί στην ιστορία ως η πιο θανατηφόρα πανδημία.

Νεότερα Άρθρα

Δεκαπενταύγουστος: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Her News

Όταν η Κρίστι Άλεϊ ομολόγησε τον πλατωνικό της έρωτα με τον Τζον Τραβόλτα

HerNews ka

Hello? Adele, it’s you.. Η κορυφαία καλλιτέχνης του αιώνα

Her News b