HerNews.gr
Ψυχολογία

Ψυχολογία: Τρόποι για να ηρεμήσεις από τις κρίσεις άγχους και στρες

stress

Έντονες συνγκινήσεις, ”βαριά” ψυχολογία, συνολική αίσθηση που συνοψίζεται στη φράση: Κάτι έχω αλλά δεν ξέρω πως να το εκφράσω και τι απ’ όλα είναι.

Θα ξεκινήσω λέγοντάς σου ότι, δεν είσαι μόνος/η. Όλοι μας αισθανόμαστε κακόκεφοι, περίεργα, την ψυχολογία μας να μην βρίσκει ανάταση, το στρες πολλές φορές μας διακατέχει, ενώ το άγχος έρχεται και φεύγει.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό αν αναλογιστούμε ότι παγκοσμίως συμβαίνουν πρωτόγνωρα γεγονότα και μάλιστα αρκετά κρίσιμα. Είναι μια συνολική απόροια η οποία φυσικά και θα μας επηρέαζε. Δεν γίνεται άλλωστε να μην επηρεαστούμε. Ως άνθρωποι με ενσυναίσθηση, αισθανόμαστε τη βαριά ατμόσφαιρα και καιροφυλακτούμε για τις εξελίξεις.

stress

Προκειμένου όμως να μπορούμε ν’ ανταπεξέλθουμε σε όλο αυτό τον καταιγισμό γεγονότων, χρειάζεται να διαφυλάξουμε και να καλλιεργήσουμε την ηρεμία μέσα μας, στο βαθμό που μπορούμε την κάθε φορά. Πώς θα το καταφέρουμε;

  1. Βαθιές αναπνοές κάθε φορά που τ’ αρνητικά συναισθήματα πάνε να μας κατακλύσουν. Χωρίς να τα παρατάμε. Ίσως στην αρχή να είναι δύσκολο, όμως χρειάζεται επιμονή. Αναπνοές βαθιές και μακριές. Μέτρησε ως το 5 στην εισπνοή και ως το 6 στην εκπνοή. Ιδανικά, ακούμπησε το χέρι επάνω στον αφαλό για να αισθανθείς καλύτερα και να αναγνωρίσεις την ανάσα σου.
  2. Κλείσε τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Ενημερώσου ναι, μα όχι συνέχεια. Οι συνεχής ροή των εξελίξεων φέρνουν στις οθόνες όλα τα γεγονότα και στην πορεία ο εγκέφαλος τα επεξεργάζεται διαρκώς, αυξάνοντας τα επίπεδα στρες και άγχους. Προτίμησε να διαβάσεις κάτι γραπτά σε site και πάλι θέσε χρόνους στον εαυτό σου για το πόσο θα το κάνεις.
  3. Πήγαινε βόλτα κάπου που να μπορείς να βλέπεις θέα, πάρε ένα ποτό ή ένα ρόφημα για να περιποιηθείς τον εαυτό σου και άκουσε το αγαπημένο σου κομμάτι. Επανέλαβε μέσα σου ότι όλα θα πάνε καλά.

stress

Για κλείσιμο, αφήνω ένα από τα πιο σημαντικά: Ξεκουράσου. Πολύ ή λίγο αλλά κάνε το. Κάθε μέρα. Θέσε όρια στη δουλειά ή στις έγνοιες και ξεκούρασε τον εαυτό σου. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι θα δεις μια ταινία ή ότι θα βγεις με φίλους ή τον σύντροφό σου ή ότι απλά θα κάνεις το απολύτως τίποτα. Το έχει ανάγκη η ψυχολογία μας για να μπορέσει να είναι καλή.

Και όλα θα γίνουν καλύτερα. Έχε ελπίδα και ηρεμία στο νου.

Νεότερα Άρθρα

Ο κανόνας της αναθεώρησης: Με αυτόν τον τρόπο θα μάθεις να ακούς τους άλλους!

HerNewskl

Γυναικοκτονίες: Το ψυχολογικό προφίλ του δράστη

Her News b

Πως να ισορροπήσεις την προσωπική με την επαγγελματική ζωή;

Her News b