HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι πέσαμε από τα σύννεφα με το #metoo

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός. Τον Απρίλιο του 2018, ανέλαβε τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Βρεθήκαμε σε ένα καφέ στο κέντρο και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Αν κάτι μου έκανε εντύπωση (εκτός από το ύψος του) είναι το μεγάλο χαμόγελο που σχηματίζεται στο πρόσωπο του όταν αναφέρθηκα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και ότι η πολιτική του καριέρα ουσιαστικά ξεκίνησε από ένα μήνυμα στο facebook που του έστειλε η ίδια, η Φώφη Γεννηματά. 

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική; Η πολιτική σου δράση είναι όπως την είχες φανταστεί;

Προέρχομαι από μία πολιτικοποιημένη οικογένεια. Από μικρός είχα ερεθίσματα που αφορούσαν θέματα κοινωνικά, αγωνίες, προβληματισμούς, ευαισθησίες. Όμως ποτέ δεν είχα σχηματοποιήσει το ενδιαφέρον αυτό σε μια στοχοθεσία πιο συστηματικής ενασχόλησης με τα κοινά.

Ως φοιτητής στο Πολυτεχνείο δραστηριοποιήθηκα στα πλαίσια του φοιτητικού συνδικαλισμού, προτάσσοντας ωστόσο στην πορεία τις σπουδές μου και την επαγγελματική μου διαδρομή. Το 2018, σχεδόν από το πουθενά για μένα, η Φώφη Γεννηματά μου έκανε την απόλυτα τιμητική πρόταση να αναλάβω τη θέση του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής. Έχοντας μέσα μου το «μικρόβιο» της πολιτικής, ήταν κάτι που δεν μπορούσα να αρνηθώ.

Τέσσερα χρόνια μετά, δεν ξέρω αν είναι όπως το είχα φανταστεί, ξέρω όμως σίγουρα ότι για τα πιστεύω σου, τις αξίες και τα οράματα σου, αξίζει να αγωνίζεσαι και να προσπαθείς. Και να το κάνεις για όσο αυτή η διαδρομή σε εκφράζει. Και έτσι ξεπερνάς και οποιαδήποτε εμπόδια και δυσκολίες.

Επέλεξα συνειδητά να μην συνδέσω την πολιτική με τον βιοπορισμό μου, να διατηρήσω την επαγγελματική μου αυτονομία και να αποφύγω άλλου είδους σχέσεις εξάρτησης που τελικά επηρεάζουν και τις επιλογές σου. Και δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή.

Είσαι ένα πολύ φρέσκο πρόσωπο και αρκετά ενεργός στα social media. Για τα social media και τον ρόλο τους στην πολιτική σκηνή ποια είναι η άποψη σου;

Έχουν τα καλά και τα κακά τους. Δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους χωρίς ευρεία αναγνωσιμότητα και πολυετή διαδρομή στην πολιτική, και ειδικά στους νέους, να βρίσκουν χώρο έκφρασης, να διατυπώνουν θέσεις και απόψεις για τις οποίες ο κόσμος σταδιακά τους γνωρίζει και τους αξιολογεί. Και μαζί με αυτό δίνει την ευκαιρία να αναδεικνύονται και να μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο κρίσιμα θέματα με κοινωνικές αιχμές που υπό άλλες συνθήκες θα παρέμεναν απλά στους υπότιτλους των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.

Είναι ένας μοχλός προκειμένου η κοινωνία μας να γνωρίσει, να ενημερωθεί, να καλλιεργήσει ευαισθησίες και να δημιουργήσει αντανακλαστικά που οδηγούν στην πρόοδο και την ευημερία της.

Στην αντίπερα όχθη υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ανθρωποφαγίας, των fake news, της συντεταγμένης χειραγώγησης και του βήματος ακόμα και σε ακραίες φωνές και αντιλήψεις που συχνά δηλητηριάζουν τον υγιή διάλογο και τον πλουραλισμό. Χρειάζεται πάντα μια ισορροπία και φυσικά τα κατάλληλα φίλτρα για τα ερεθίσματα και τις προσλαμβάνουσες που δεχόμαστε.

Ποια είναι η άποψη σου για το κίνημα metoο αλλά και όλες τις καινούργιες αποκαλύψεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα; Πως θα αλλάξει η κοινωνία για αυτά;

Το κίνημα metoo στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστική περίπτωση για το πώς τα social media συνέβαλλαν στην ανάδειξη μιας χρόνιας παθογένειας που κρύβαμε ως κοινωνία κάτω από το χαλί.

Οι δραματικές περιπτώσεις γυναικοκτονιών, η έξαρση την ενδοοικογενειακής βίας, φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης.

Δεν μπορούμε να παριστάνουμε υποκριτικά ότι πέσαμε από τα σύννεφα.

Χάρη στο θάρρος όμως γυναικών που βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν για τις θλιβερές τους εμπειρίες έσπασε ένα απόστημα. Και οφείλουμε όλοι μας να βαδίσουμε τον δρόμο μέχρι το τέλος. Με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την αυστηροποίηση των ποινών, και φυσικά την απαιτούμενη παιδεία από τις νεαρές ηλικίες για τα θέματα ισότητας, συλλογικής συνείδησης και κοινωνικής ένταξης. Σε κάθε ένα από τα φαινόμενα αυτά δεν χωρούν δικαιολογίες, ερμηνείες, αστερίσκοι.

Χωράει μόνο η ομόθυμη καταδίκη από όλους μας που θα δίνει το μήνυμα σε κάθε γυναίκα που βιώνει τη δική της περιπέτεια ότι μπορεί και εκείνη να βρει τη δύναμη και να μιλήσει. Θα βρει συμπαραστάτες όλους εμάς που θα προσθέτουμε τα μικρά μας λιθαράκια για να κάνουμε την κοινωνία μας περισσότερο δίκαιη, ανθρώπινη και ασφαλή. Είναι στο χέρι μας.

Στους νέους σήμερα που γυρίζουν την πλάτη στους πολιτικούς και τους αποδοκιμάζουν τι θα έλεγες;

Η δική μας γενιά δεν έχει ζήσει την Ελλάδα εκτός της κρίσης. Μεγάλωσε με όνειρα και προσδοκίες που δεν βρήκε τον χώρο και τις ευκαιρίες να εκπληρώσει. Βλέποντας όμως γύρω μας, όλα αυτά που μας προβληματίζουν, όλα αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε, έχουμε πάντα δύο επιλογές.

Είτε να περιμένουμε κάποιον άλλον να το κάνει για εμάς, είτε να γίνουμε εμείς μέρος της αλλαγής που θέλουμε να φέρουμε. Η λύση είναι η συμμετοχή και ειδικά μιας νέας γενιάς που με τις ιδέες και τα όνειρα της μπορεί να δώσει μία άλλη χροιά στην πολιτική. Ωστόσο, το λέω συχνά και το πιστεύω βαθιά, ότι το νέο στην πολιτική δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας. Είναι θέμα αντίληψης, νοοτροπίας, φρεσκάδας και νέων ιδεών. Μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

Ποια είναι η πολιτική σου επιδίωξη; Θα συμμετέχεις στις βουλευτικές εκλογές;

Η πολιτική και η ενασχόληση με τα κοινά είναι πάντα συνδεδεμένη με την κοινωνία, τις αγωνίες και τα προβλήματα της. Άρα και η δύναμη σου να παρεμβαίνεις, να αναδεικνύεις, να προτείνεις, να λύνεις, πρέπει να πηγάζει από αυτήν.

Να εκτεθείς, να κριθείς, να αξιολογηθείς και να δώσεις εκεί τη μάχη της κοινωνικής και λαϊκής νομιμοποίησης. Αυτό θέλω να κάνω και εγώ, συστρατευόμενος στους αγώνες της παράταξης, να ενισχύσει τους κοινωνικούς και πολιτικούς της συσχετισμούς. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και διεκδικούμε τη δύναμη για να το καταφέρουμε.

Η απάντηση μου, λοιπόν, είναι ναι.

 

kelly

 

Κέλλυ Βρανάκη

Contact me @:

Instagram: https://www.instagram.com/story_kelling/

Facebook: https://www.facebook.com/Story_kelling-929217863902546/

Νεότερα Άρθρα

Δέσποινα Μοιραράκη: Συγκλονιστική η πρώτη της συνέντευξη μετά τον θάνατο του συζύγου της ναύαρχου, Γιάννη Κοντούλη

Her News b

Τιτίκα Στασινοπούλου για τη μάχη με τον καρκίνο: «Ακόμη και όταν είδα τον εαυτό μου χωρίς μαλλιά έβαλα περούκα. Δεν με πήρε ποτέ το παράπονο»

HerNews ka

Summer lips: Όσα θες να ξέρεις από μια ειδικό

Her News