HerNews.gr
Αφιερώματα

Χαρταετός: Ποια είναι η ιστορία του εθίμου ;

kite

Η Καθαρά Δευτέρα είναι εδώ και δεν υπάρχει παιδί που να μην περιμένει πως και πώς να πετάξει τον χαρταετό του ψηλά στον ουρανό. Χαρταετοί μεγάλοι, μικροί, με διάφορα χρώματα και σχέδια, με τις ζωηρές ουρές τους, όλοι έχουν τη θέση τους στο γαλάζιο τ’ ουρανού.

Ο χαρταετός , και το πέταγμα του , αποτελεί ένα κλασσικό έθιμο της Καθαράς Δευτέρας.

kite

Από που προήλθε όμως και ποια είναι η ιστορία του; 

Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής. Αρχικά, βέβαια, υλικό κατασκευής των χαρταετών δεν υπήρξε το χαρτί, αλλά το ξύλο. Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.

kite

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής με τον κινεζικό.Για την ακρίβεια συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο.

Με άλλα λόγια θέλει να πει ότι ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου είναι στον ουρανό δίπλα στον δημιουργό του.Το γεγονός ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής! Οι χριστιανοί τότε ξεκινούν την σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της μεγάλης νηστείας του Πάσχα.

Εκτός όμως από τη θρησκευτική του διάσταση, ο χαρταετός στο παρελθόν είχε και άλλες χρήσεις.  Χρησιμοποιούνταν για μετεωρολογικές προβλέψεις, για στρατιωτική κατασκοπεία, ακόμη και για μεταφορά αντικειμένων σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Σήμερα πάντως έχει εξελιχθεί σε ένα ωραίο και διασκεδαστικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους!

Νεότερα Άρθρα

The Crown: Οι πιο εμβληματικές εμφανίσεις της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στην 5η σεζόν

HerNews ka

Νίκος Ξυλούρης: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο “Αρχάγγελος” της Κρήτης

Her News b

Μοιχεία: Σαν σήμερα η κατάργηση της ποινής στην Ελλάδα

Her News