HerNews.gr
Συνταγές

Σαρακοστή: 9 αλήθειες για την περίοδο της νηστείας

nisteia

Μια από τις μεγαλύτερες περιόδους νηστείας έχει ξεκινήσει. Η Σαρακοστή προϋπαντίζει το Πάσχα και για πολλούς είναι η προσωπική τους περίοδος νηστείας – αποτοξίνωσης. 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα facts που συμβαίνουν στη Σαρακοστή κατά την περίοδο της νηστείας;

Θα αδυνατίσω αν νηστέψω;

Αυτό εξαρτάται από τις διατροφικές σου επιλογές! Εάν τρως καθημερινά τηγανητές πατάτες και μακαρόνια με σάλτσα και ψωμί (ναι, είναι όλα τους νηστίσιμα), τότε προφανώς όχι μόνο δε θα αδυνατίσεις, αλλά ούτε θα τρέφεσαι υγιεινά και ισορροπημένα.

nisteia

Η διατροφική αξία της νηστείας

Πέρα από το χριστιανικό της νόημα, η διατροφή της νηστείας για περιορισμένο
διάστημα βοηθά το σώμα να αποτοξινωθεί, ενώ του προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από τα όσπρια, τα θαλασσινά, τα λαχανικά και τα φρούτα. Ωστόσο,
η αυστηρή και παρατεταμένη νηστεία δε θεωρείται ωφέλιμη, όπως κάθε ακραία διατροφή.

Στη νηστεία απαγορεύεται η κατανάλωση ψαριού

Αυτός είναι ο γενικός κανόνας. Στη νηστεία απαγορεύονται τα ψάρια, γιατί έχουν αίμα, αλλά όχι τα ψαρικά, οπότε μπορείς να τρως καλαμαράκια, χταπόδι και οστρακοειδή. Δες όμως δίπλα τις τρεις φορές που σπάει επίσημα η νηστεία!

Οι τρεις φορές που “σπάει” επίσημα η νηστεία

Εξαιτίας της μεγάλης της διάρκειας, η νηστεία διακόπτεται επίσημα τρεις φορές, ώστε όσοι την ακολουθούν να… πάρουν δυνάμεις. Η πρώτη φορά είναι την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου όσοι νηστεύουν μπορούν να φάνε ψάρι, η δεύτερη είναι την Κυριακή των Βαΐων, όπου επιτρέπεται το ψάρι, και η τρίτη είναι τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού.

nisteia

Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει

Η εκκλησιαστική αυτή φράση εξαιρεί από την υποχρέωση της νηστείας τους ανθρώπους που είναι άρρωστοι και όσους ταξιδεύουν. Μην ξεχνάς ότι στο παρελθόν το ταξίδι ήταν μια μακρόχρονη διαδικασία!

Νηστεία = κάθαρση

Σύμφωνα με την εκκλησία μας, η νηστεία προετοιμάζει το σώμα και, κυρίως, το πνεύμα του χριστιανού ώστε να συμμετέχει στο ιερό μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Νηστεία και veganism

Το ήξερες ότι ώσπου να διαδοθεί περισσότερο ο βιγκανισμός πολλοί vegans ζητούσαν στα εστιατόρια νηστίσιμο φαγητό; Ναι, με εξαίρεση το ψάρι, τα νηστίσιμα είναι και vegan.

Νεότερα Άρθρα

Τρία εύκολα κοκτέιλ για να γιορτάσεις την άνοιξη

Her News

Σκορδαλιά Αβοκάντο: Η πρόταση του Chef Μιχαήλ Ζάχαρη

Her News b

Συνταγές: Το πιο αφράτο φοντάν σοκολάτας

HerNews ka