HerNews.gr
Health

Γιατί αισθάνομαι κόπωση κατά την διάρκεια της περιόδου;

period

Η κόπωση της περιόδου είναι σύμπτωμα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Το PMS είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που ορισμένες γυναίκες βιώνουν λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Παρόλο που οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε μία και μοναδική αιτία για το φαινόμενο της αλλαγής διάθεσης ,και την κόπωση κατά την διάρκεια της περιόδου, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πιθανότατα οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές.

period

Τι συμβαίνει;

Οι ωοθήκες παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, με την παραγωγή των οιστρογόνων να αυξάνεται κατά το πρώτο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου και να μειώνεται κατά το δεύτερο μισό. Τα επίπεδα της σεροτονίνης συχνά μειώνονται, όσο τα οιστρογόνα αυξάνονται. Τα μειωμένα επίπεδα αυτού του νευροδιαβιβαστή μπορούν να οδηγήσουν σε «πεσμένη» διάθεση και μειωμένα επίπεδα ενέργειας.

Άλλες πιθανές αιτίες κόπωσης περιόδου περιλαμβάνουν:

period

Χαμηλά επίπεδα σιδήρου

Η βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου. Χωρίς επαρκή σίδηρο, το σώμα δεν μπορεί να παράγει την αιμοσφαιρίνη που απαιτούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και κόπωση.

Επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, πολλές γυναίκες μπορεί να βιώσουν έντονη επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση υπερβολικής τροφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με την απότομη αυτή διακύμανση να προκαλεί το αίσθημα της κούρασης.

Διαταραχές ύπνου

Οι πόνοι της περιόδου και οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στον ύπνο, με αποτέλεσμα να νιώσετε κούραση ή εξάντληση την επόμενη ημέρα.

Νεότερα Άρθρα

5 λόγοι για να τρως σοκολάτα κάθε μέρα

Her News b

5 Τρόποι για να κρατάτε το μυαλό σας κοφτερό καθώς μεγαλώνετε

Her News

Λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε πρησμένοι

Her News