HerNews.gr
Beauty

Ενήλικη Ακμή: Που οφείλεται ;

skincare

Η κύρια αιτία της ενήλικης ακμής είναι το φράξιμο των σμηγματογόνων πόρων είτε εξαιτίας της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, είτε λόγω υπερκεράτωσης και υπέρμετρου πολλαπλασιασμού  νεκρών κυττάρων στους σμηγματογόνους πόρους.

Για την ακμή μετά την ηλικία των 30 ενοχοποιούνται επίσης και οι πιο κάτω παράγοντες:

Οι ορμονικές διακυμάνσεις

Οι αυξομειώσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να επηρεάσουν την ακμή των γυναικών. Αναλόγως με την περίπτωση, άλλοτε πυροδοτούν τις εξάρσεις της και άλλοτε ευνοούν την ύφεσή της. Η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη, η λοχεία και ο θηλασμός είναι περίοδοι της ζωής όπου η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει έξαρση ή βελτίωση της ακμής. Επίσης εμφανίζεται μερικές φορές στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή σε άλλες ορμονικές παθήσεις. Στην εμμηνόπαυση επίσης παρατηρείται συνήθως έξαρση του προβλήματος.

pimple

Το ψυχολογικό στρες

Μελέτες έχουν δείξει πως το στρες μπορεί να πυροδοτήσει εξάρσεις ακμής. Αιτία γι’ αυτό είναι οι επιδράσεις του στα ανδρογόνα (ορμόνες ανδρικού φύλου) που φέρουν και οι γυναίκες σε χαμηλά επίπεδα. Τα ανδρογόνα διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και τους θυλάκους των τριχών. Η συνέπεια είναι να αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος (λιπαρότητα) και η απόφραξη των πόρων του δέρματος.

Η ανθυγιεινή διατροφή

Σύμφωνα με τις μελέτες μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και γάλα είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση ακμής ενηλίκων.Όταν δεν τρέφεσαι σωστά, το δέρμα αντιδράει και εμφανίζει ακμή.

pimple

Η λανθασμένη περιποίηση του δέρματος 

 Ο υπερβολικά συχνός καθαρισμός με σαπούνι κάνουν το δέρμα μας ευερέθιστο κι ευαίσθητο, διότι αφαιρούν τα φυσικά έλαια και καταστρέφουν τον υδρολιπιδικό ιστό. Έτσι το δέρμα για να αναπληρώσει την υγρασία του παράγει περισσότερο σμήγμα. Με αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται και η ακμή. 

Η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών

Τα «σκληρά» καθαριστικά προϊόντα, και ο υπερβολικά συχνός καθαρισμός με σαπούνι κάνουν το δέρμα μας ευερέθιστο κι ευαίσθητο, μια που αφαιρούν τα φυσικά έλαια και καταστρέφουν τον υδρολιπιδικό ιστό. Έτσι το δέρμα για να αναπληρώσει την υγρασία του παράγει περισσότερο σμήγμα. Αν λοιπόν χρησιμοποιείς καλλυντικά ακατάλληλα για τον δικό σου τύπο δέρματος, μπορεί να ευνοείς την εμφάνιση ακμής. Το ίδιο και αν χρησιμοποιείς καλλυντικά τα οποία περιέχουν λάδι ή αποφράσσουν τους πόρους στο δέρμα. 

Νεότερα Άρθρα

Meghan Markle: Αυτό είναι το serum για τις βλεφαρίδες που δεν αποχωρίζεται ποτέ!

HerNewskl

Kλάμερ: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να δώσετε όγκο στα μαλλιά σας!

HerNewskl

Καλλυντικά: Ένας μίνι οδηγός ανακύκλωσης

Her News