HerNews.gr
Διεθνή

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down: Να αγαπάς.. απλά ένα extra χρωμόσωμα

down

Από το 2006 η 21η Μαρτίου κάθε έτους έχει αφιερωθεί στα άτομα με Σύνδρομο Down. Ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για όλα τα άτομα που έχουν το συγκεκριμένο σύνδρομο. 

Τι είναι το σύνδρομο Down;

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

down

Η  πρόληψη

Η μόνη πρόληψη που μπορεί να έχει η μητέρα είναι ο προγεννητικός έλεγχος. Παλαιότερα ο συγκεκριμένος έλεγχος γινόταν είτε στο πρώτο τρίμηνο με τη βιοψία τροφοβλάστησης είτε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με την αμνιοπαρακέντηση. Οι μέθοδοι όμως αυτοί δεν ήταν και οι πλέον ασφαλείς, καθώς υπήρχε 0,5% ποσοστό αποβολής. Πλέον όμως, μετά το 2000 και την πρώτη εμφάνιση της στη Γερμανία υπάρχει η μη επεμβατική προγεννητική διάγνωση κατά την οποία λαμβάνεται απλά λίγο αίμα από την εγκυμονούσα μητέρα. Ο προληπτικός έλεγχος δεν είναι υποχρεωτικός αλλά είναι πολύ σημαντικός και καθόλου χρονοβόρος και ζημιογόνος. Πλέον πραγματοποιείται από το 85% των γυναικών.

down

Η κοινωνία.. και η εξελιξή μας

Τα παιδιά που γεννιούνται με σύνδρομο down μπορεί να αντιμετώπισαν δυσκολίες τα παλαιότερα χρόνια στην ένταξη τους στην κοινωνία, αλλά αυτό πλέον αλλάζει. Ολοένα και περισσότερα άτομα με σύνδρομο down έχουν κάνει μεγάλα βήματα στην κοινωνία μας. Βήματα αξιοσημείωτα. Το πιο πρόσφατο γεγονός είναι η  Ολλανδή beauty influencer Enya. Η ίδια έσπασε τα στερεότυπα της μόδας, της ομορφιάς και των social media. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2021,  το περιοδικό Glamour της Ολλανδίας έκανε ένα σπουδαίο βήμα προς την συμπεριληψιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επέλεξε την 26χρονη -τότε-, Enya, beauty influencer με σύνδρομο Down ως πρωταγωνίστρια του εξωφύλλου του. Το περιοδικό ακολούθησε το παράδειγμα του αντίστοιχου βρετανικού Glamour, που τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε επιλέξει την Ellie Goldstein, το μοντέλο με σύνδρομο Down που διαπρέπει στον χώρο της μόδας, για το δικό του εξώφυλλο.

Αγαπήστε τα άτομα με σύνδρομο down, και δώστε τους τις ευκαιρίες που αξίζουν. Στο κάτω – κάτω πρόκειται απλά για ένα extra χρωμόσωμα.. 

Νεότερα Άρθρα

Διεθνή: Αυτή είναι η 23χρονη από την Συρία που έβαλε τη βόμβα στην Κωνσταντινούπολη (Video)

HerNews ka

Τζεφ Μπέζος: Την «έβγαλε» με McDonald’s στο πάρτι γενεθλίων του

HerNews ka

Μάιλι Σάιρους: Έγραψε το τράγούδι “Flowers” για τον πρωην της Λίαμ Χέμσγουορθ; Όλα όσα ειπε

Her News b