HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Γεώργιος Νικολούτσος: Τα φαρμακεία στη πανδημία έβαλαν «πλάτη» για να έχει ο κόσμος την καλύτερη πρωτοβάθμια φροντίδα»

Ο Γεώργιος Κ. Νικολούτσος, Τομεάρχης Φαρμακείων Καλλιθέας και Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικής Εταιρείας Ελλάδος, μιλα αποκλειστικά στο Hernews και την Μπάγια Αντωνοπούλου για τις δυσκολίες των εργαζόμενων στα φαρμακεία, τα όσα βίωσαν την περίοδο της πανδημίας, αλλά και την επαγγελματική του πορεία.

Πως επέλεξες το επάγγελμα του φαρμακοποιού; 

Μεγαλώνοντας από μικρός μέσα σε ένα φαρμακείο, λόγω του ότι η Μητέρα μου ήταν φαρμακοποιός, ήταν δύσκολο μάλλον να ξεφύγω (γέλια). Ας πούμε λοιπόν οτι είναι οικογενειακή παράδοση.  Ένας άλλος λόγος  που με οδήγησε σε αυτήν την επιλογή είναι ότι ο φαρμακοποιός συνδιάζει την άμεση επαφη με τον κόσμο με τις επιστημονικές γνώσεις κ συμβουλές πάνω στο φάρμακο

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας στην παρούσα φάση;

Οι  δυσκολίες που καλούμαστε καθημερινά ν’αντιμετωπίσουμε στα φαρμακεία, είναι αρκετές που αν τις αναλύσουμε μια προς μια, δεν ξέρω αν θα φθάσει ολόκληρη η μέρα (γέλια).
Η βασικότερη δυσκολία των τελευταίων μηνών ειναι οι ελλείψεις, οι οποίες ανέκαθεν υπήρχαν αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αυτό είναι κάτι που ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα γιατί συμβαίνει! Παρ’ολα αυτα, όλοι οι φαρμακοποιοί κάνουμε ότι ειναι δυνατόν ώστε κανείς να μην μείνει χωρίς φάρμακο αντιμετωπίζοντας όλες τις δυσκολίες.
Γενικα τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται πάντα δίπλα στον κόσμο και πρέπει πλέον να θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Και το λέω αυτό, γιατί ειναι αρκετές οι φορές που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε έκτακτα περιστατικά, προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες  σε αρκετά σημαντικά γεγονότα.

Η πανδημία πόσο και πως επηρέασε τα φαρμακεία; Πολλοί πιστεύουν ότι τα φαρμακεία βγήκαν κερδισμένα..

Η αλήθεια είναι ότι επικρατεί αυτή η άποψη στοχοποιώντας τα φαρμακεία,ειδικά στο πρώτο lock down. Τα Φαρμακεία είναι όντως μία από τις κατηγορίες επαγγελμάτων που ήταν ανοιχτά σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και των καραντινών που είχαν επιβληθεί.
Ομως από την άλλη πλευρά, ήταν και ο εύκολος στόχος των πολιτών, γιατί νομιζαν ότι αυξάνουμε τις τιμές εν μέσω καραντίνας, για μεγαλύτερο κέρδος. Ενας μύθος που πρέπει να το πούμε, για να το καταλάβει ο κόσμος. Πρώτα έρχεται η μονάδα παραγωγής που έχει ήδη αυξήσει το κόστος, μετά οι προμηθευτές του Φαρμακείου που έχουν ήδη αυξήσει την τιμή λόγω παραγωγής και τέλος, έρχεται ο φαρμακοποιός που προσπαθεί να εχει:

  1. επαρκες στοκ φαρμακων και παραφαρμάκων και 
  2. Χαμηλές τιμές(μασκες,αντισηπτικά κτλ)για να μπορεί ο κόσμος να αγοράσει χωρίς να νιώθει ότι πήρε κάτι ακριβά.

Τα φαρμακεία τα τελευταία 2 χρόνια έβαλαν «πλάτη», για να έχει όλος ο κόσμος την καλύτερη πρωτοβάθμια φροντίδα και συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο, παρά τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο μας.

Ο κόσμος που σας επισκέπτεται, τι ζητά συνήθως από εσάς; Η ψυχολογική υποστήριξη είναι κάτι που τους προσφέρετε στην καθημερινότητα;

Ο φαρμακοποιός πολλές φορές γίνεται και  «προσωπικός ψυχολόγος», εφοσον η σχέση μας με τον κόσμο τις περισσότερες φορές είναι σε προσωπικό και φιλικό επίπεδο. Εκτός λοιπόν από τις συμβουλές που προσφέρουμε για φαρμακα και βιταμίνες, πολλες φορες λόγω της προσωπικής μας σχέσης/ μπορεί να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει κάποιος, προσωπικά ή οικογενειακά. Βέβαια, αυτό γίνεται γιατί έχουμε δημιουργήσει σχέσεις προσωπικές και εμπιστοσύνης με τον κόσμο μας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μεγάλη ικανοποίηση μας, γιατί με αυτό τον τρόπο βλέπουμε οτι οι προσπάθειές μας ευοδώνονται!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OttoPharmacy (@ottopharmacy)

Γεώργιος Κ. Νικολούτσος

Τομεάρχης Φαρμακείων Καλλιθέας

Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικής Εταιρείας Ελλάδος

Χαροκόπου 8 – Καλλιθέα

210 – 9512280

Instagram : @ottopharmacy

Νεότερα Άρθρα

Δημήτρης Κοντολάζος για Ελένη Μενεγάκη: «Στεναχωριέμαι γιατί θα ήθελα να είναι κοντά στην κόρη μας που βάπτισε»

HerNews ka

«Σκορπιός είναι για σένα»: Απολύθηκε η γυναίκα με τη viral ατάκα – Τι υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια

HerNews ka

Ναταλία Δραγούμη: «Πολύ εύκολα έβγαζα την μπλούζα μου και την άλλαζα μπροστά σε κόσμο»

HerNews ka