HerNews.gr
Ψυχολογία

Μνήμη: Πως θα την βελτιώσω με απλές κινήσεις;

thinking

Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς απλά πράγματα μέσα στην ημέρα; Πως λοιπόν θα βελτιώσεις την μνήμη σου;

Μικρές αλλά σταθερές βελτιώσεις κάθε μέρα στη ρουτίνα διατροφής, ύπνου και άσκησης μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην ποιότητα της μνήμης σου αλλά και συνολικά στη διάρκεια της ζωής σου. Πιο συγκεκριμένα την μνήμη μπορούν να την βελτιώσουν:

Συμπληρώματα διατροφής

Μιλώντας για υγιή λίπη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική γνωστική λειτουργία και την ενίσχυση της μνήμης—ιδιαίτερα τα EPA και DHA, τα οποία είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως σε θαλάσσιες πηγές (ψάρια και φύκια). Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τη γνωστική υγεία και το DHA ειδικότερα (με ή χωρίς EPA). Έχει αποδειχθεί επίσης ότι ενισχύει τη γενική νευροπροστασία, αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και πολλά άλλα.

thinking

Άσκηση

Η άσκηση βοηθά τόσο το σώμα, όσο και τον εγκέφαλο. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει πως η αερόβια άσκηση αυξάνει την λευκή και την φαιά ουσία στον εγκέφαλο -ουσίες που είναι σημαντικές για την λειτουργία της μνήμης. Τριάντα με εξήντα λεπτά, τρεις ως πέντε φορές την εβδομάδα είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να υποστηρίξεις την ψυχική ευεξία σου και να βελτιώσεις τη διάθεσή σου.

Χαλάρωσε

Ο διαλογισμός και άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας έχουν σίγουρα κερδίσει αυξανόμενη προσοχή τα τελευταία χρόνια – και όχι άδικα. Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι επιμηκύνει τα τελομερή (ένας βιοδείκτης μακροζωίας) και βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, ο διαλογισμός αυξάνει τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο και βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης.

thinking

Προσοχή στον ύπνο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για τη συνολική μας ευεξία. Αλλά ήξερες ότι παίζει συγκεκριμένο και ζωτικό ρόλο στην υγιή μνήμη; Ενώ κοιμάσαι κάθε βράδυ, ο εγκέφαλός σου παίρνει όλες τις πληροφορίες από την ημέρα και περιορίζει τα περιττά κομμάτια, ώστε να μπορεί να αποθηκεύει σωστά ό,τι είναι απαραίτητο. Ο ξεκούραστος ύπνος των επτά με εννέα ωρών διασφαλίζει τη διατήρηση των σωστών αναμνήσεων—οπότε φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά, εάν θες να ενισχύσεις τη μνήμη σου ενώ κοιμάσαι.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα;

Her News

5 λεπτά ευτυχίας: Μικρές καθημερινές πράξεις που θα σε ανεβάσουν ψυχολογικά

Her News b

Γιατί θυμόμαστε τα όνειρά μας;

Her News