HerNews.gr
Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό: Κατανοούμε & δρούμε

Η Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού, ή απλά Αυτισμός, είναι νευροαναπτυξιακή κατάσταση και χαρακτηρίζεται από ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση καθώς και από περιορισμένα, ή/και επαναλαμβανόμενα ενδιαφέροντα και πρότυπα συμπεριφοράς.

Την τελευταία εικοσαετία παρατηρείται μεγάλη αύξηση της συχνότητάς του, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες, ο επιπολασμός του Αυτισμού έχει αυξηθεί από 1/150 παιδιά που ήταν το 2002, σε 1 στα 44 παιδιά σήμερα (CDC, 2021). Η παρατηρούμενη αύξηση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η πιο ακριβής διαγνωστική προσέγγιση, η καλύτερη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, η αύξηση της ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινότητας αλλά και σε πραγματικά νευροβιολογικά αίτια.
Τα παιδιά με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, παρότι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, μπορεί να παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές ως προς το είδος και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ανάλογα με τις δυσκολίες τους, υποστηρίζονται από έναν αριθμό επιστημόνων με στόχο την καλύτερη ανάπτυξη του δυναμικού τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2007 και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με σκοπό να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον Αυτισμό και τις σχετιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα και οι οικογένειές τους.
Στο πλαίσιο της φετινής παγκόσμιας ημέρας ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, 2 Απριλίου 2022, η ΕΕΑΠ μάς προσκαλεί σε μια σειρά δράσεων:

• Την Παρασκευή 1/4/2022, 5-7μμ:

 διεξαγωγή διαδικτυακής εκδήλωσης (webinar) σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων για την ευαισθητοποίηση του κοινού:
▪ ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΔΩ

Perpatame_gia_ton_autismo1-01

• Το Σάββατο 2/4/22, 9-3μμ:
◦ διεξαγωγή επιστημονικής διαδικτυακής ημερίδας (webinar) σε συνεργασία με την Α΄ και τη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού:
▪ ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΔΩ

 •Την Κυριακή 3/4/22, 10.30πμ:
◦ κοινωνική δράση «Περπατάμε για τον Αυτισμό» η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, στο Ζάππειο.
▪ Σημείο συνάντησης: Είσοδος Βασιλίσσης Αμαλίας, μπροστά από το καφέ ΟΑΣΙΣ

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Καιρός: Ένα βήμα πριν το καλοκαίρι – Προβλέψεις κάνουν λόγο για 30 βαθμούς την Κυριακή

HerNews ka

Παράταση καλοκαιριού την Κυριακή – Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Her News

Κιβωτός του Κόσμου: Συνελήφθη η υπεύθυνη της δομής στην Καλαμάτα- Βρέθηκε όπλο σε συρτάρι

HerNews ka