HerNews.gr
Health

Παιδί: Πως να αποφύγετε την έλλειψη σιδήρου

Πολλά παιδιά έχουν έλλειψη σιδήρου. Γιατί όμως ο σίδηρος είναι τόσο σημαντικός, και ειδικά σε ένα παιδί; 
Καταρχάς ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στον οργανισμό και τους μυς για να το αποθηκεύσουν και να το χρησιμοποιήσουν. Είναι επίσης απαραίτητο συστατικό ορισμένων ενζύμων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό του οργανισμού.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα σε ένα παιδί. Η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται με κόπωση, γενική αδυναμία και εξάντληση. Σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά γίνονται ευερέθιστα, ανήσυχα, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Η έλλειψη σιδήρου συσχετίζεται στο παιδί επίσης με τη συνεχή επιθυμία για γλυκό.

Η λύση βρίσκεται στην διατροφή. 
Από τις καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας (μοσχαρίσιο, βοδινό κ.λπ.), το συκώτι, τα πουλερικά, το ψάρι, τα αυγά και τα όσπρια. Τα δημητριακά, οι πατάτες, ο μαϊντανός, οι φακές και το σπανάκι είναι επίσης «καλές» πηγές σιδήρου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν ο σίδηρος προέρχεται από φυτικές τροφές διότι απορροφάται λιγότερο εύκολα από τον οργανισμό σε σχέση με τον σίδηρο από ζωικές τροφές.

Τα μικρά παιδιά είναι απαραίτητο να πίνουν νερό πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να μην αφυδατωθούν. Πρακτικά, 6 – 8 ποτήρια νερό την ημέρα μαζί με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιού σε νερό.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Υγιεινό πρωινό: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε την ζάχαρη

HerNews ka

Αρθρίτιδα: Tρόποι να προστατεύσουμε τις αρθρώσεις

Her News

Επιδερμίδα: 3 φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών που θα την ενυδατώσουν

Her News b