HerNews.gr
Health

Βραδινό άγχος πριν τον ύπνο: Πως να το καταπολεμήσεις

upnos agxos

Υπάρχουν βράδια που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα. Μπορεί να νυστάζουμε πολύ, αλλά το σώμα και οι σκέψεις δεν αφήνουν τον ύπνο να έρθει εύκολα και ανενόχλητα. Έχουμε άγχος.

Ενδεχομένως όλη την ημέρα να μη το έχουμε καταλάβει. Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι, οι δουλειές διαδέχονται η μια την άλλη, οι υποχρεώσεις και οι δραστηριότητες τρέχουν και το άγχος περιμένει εκεί, τη στιγμή της πλήρους χαλάρωσης για να εμφανιστεί.

agxos

Μόλις ξαπλώσεις το άγχος μπορεί να εμφανιστεί με τις εξής μορφές: Με ταχυκαρδία, πόνο στο στομάχι ή ημικρανία.

Πώς ν΄ αντιμετωπίσεις το άγχος

Ταχυκαρδία

Άφησε το σώμα να ξαπλώσει ύπτια/ανάσκελα. Τοποθέτησε το δεξί χέρι επάνω στον αφαλό και το αριστερό στην περιοχή της καρδιάς, πάνω στο στήθος. Οι αγκώνες είναι χαλαροί δίπλα στο σώμα. Προσπάθησε ν’ αναπνέεις βαθιά και μακριά, κάνοντας τη διάρκεια της ανάσας μεγαλύτερη απ’ ό, τι συνήθως. Αναπνέουμε όσο γίνεται ταυτόχρονα σε θώρακα και κοιλιά. Άφησε την αναπνοή να σε χαλαρώσει, συγκεντρώνοντας τη σκέψη σου εκεί, σε αυτή τη διαδικασία.

Πόνο στο στομάχι

Κυρίως ψηλά, λίγο κάτω από το στήθος ή δεξιά και αριστερά στα έντερα. Ξάπλωσε ύπτια/ανάσκελα. Χάιδεψε απαλά την κοιλιά σου με φορά από αριστερά προς δεξιά. Απαλοί κύκλοι με ηρεμία και ρυθμό σταθερό. Εναλλακτικά, ακούμπησε και τις δύο παλάμες επάνω στην κοιλιά, τη μια στο δεξί μέρος και την άλλη στο αριστερό και ανάπνευσε κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Αν, βρισκόμενος/η ύπτια σε πιέζει το στομάχι από το άγχος γύρισε στο αριστερό πλευρό και συνέχισε το απαλό χάδι.

upnos

Ημικρανία

Δοκίμασε να ξαπλώσεις σε ημικαθιστή θέση, με υπεριψωμένο μαξιλάρι. Αρχικά συγκεντρώσου στην ανάσα, κλείσε όλα τα φώτα και χαλάρωσε όσο γίνεται από τις σκέψεις. Έπειτα κάνε μασάζ με απαλές κυκλικές κινήσεις των δακτύλων – δείκτη-μέσου – στα σημεία που αισθάνεσαι να επικεντρώνεται ο πόνος. Τελικά, πίεση με ήπια αυξανόμενη πίεση τα μελίγγια και τους κροτάφους. Χαλάρωσε και πάλι την αναπνοή και άκουσέ την.

Το άγχος με αυτές τις μεθόδους θα μειωθεί αισθητά, προσφέροντας ποιοτικό ύπνο.

Νεότερα Άρθρα

Αντηλιακή προστασία: Τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό

Her News

Τροφές που βοηθούν τη συγκέντρωση

Her News

Πόνος στον αυχένα: Οι κινήσεις που θα σας βοηθήσουν

Her News b