HerNews.gr
Health

Ποιες διατροφικές συνήθειες μπορούν να επιβαρύνουν το στομάχι μας;

eating

Το στομάχι μας επιβαρύνεται από διάφορες συνήθειες. Το άγχος, η κούραση, ο ρυθμός της καθημερινότητας, μπορεί να μας επηρεάσει. Υπάρχουν όμως κάποιες διατροφικές κατά βάση συνήθειες, που “βλάπτουν” το στομάχι μας, και την λειτουργία του.

Ποιες διατροφικές συνήθειες λοιπόν επιβαρύνουν το στομάχι μας;

Τα πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα

Οι τροφές που περιέχουν πολλά μπαχαρικά και είναι τσιγαριστές, πικάντικες, λιπαρές, τηγανητές ή καυτερές μπορούν να μας προκαλέσουν δυσπεψία. Το ίδιο ισχύει και για συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες γνωρίζουμε ότι ενοχλούν εμάς προσωπικά επειδή έχουμε κάποιου είδους «δυσανεξία» σε αυτές, π.χ. η σοκολάτα, τα καρυκεύματα, το κρεμμύδι, η πιπεριά, το αυγό, το σκόρδο κ.ά.

food

Οι όξινες τροφές

Αν έχουμε ευαίσθητο στομάχι μπορεί να έχουμε παρατηρήσει ότι τα όξινα τρόφιμα, π.χ. οι πορτοκαλάδες αλλά και τα ποτά ή τα αναψυκτικά, μας δημιουργούν καούρες, βήχα, πόνο στον λαιμό και δυσπεψία. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο όταν πάσχουμε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου το γαστρικό οξύ ανεβαίνει προς τα επάνω ερεθίζοντας τον οισοφάγο.

Τα μεγάλα γεύματα

Για την υγεία του στομαχιού μας και για την αποφυγή όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων πρέπει να φροντίζουμε να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα. Και όχι μεγάλα και βαριά. Η κατανάλωση μικρότερων, συχνών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μάς επιτρέπει να χωνέψουμε καλύτερα. Καθώς έτσι βάζουμε μικρές, διαχειρίσιμες ποσότητες τροφής στο σώμα μας.

food

Το φαγητό πριν τον ύπνο

Φροντίζουμε να έχουμε φάει τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσουμε. Σε περίπτωση που πάσχουμε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει να ανασηκώνουμε την πάνω πλευρά του στρώματός μας. Ώστε να βρίσκεται ο οισοφάγος ψηλότερα.

food

Τα καπνιστά τρόφιμα

Όταν έχουμε μια διατροφή πλούσια σε πίκλες και τουρσιά, πολύ αλάτι, παστά και καπνιστά τρόφιμα, πέρα από το γεγονός ότι θα ερεθίσουμε το στομάχι μας, αυξάνουμε και τις πιθανότητες για προβλήματα στο στομάχι, ακόμα και για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα μάς προστατεύει από το ενδεχόμενο αυτό, ενώ μία δίαιτα πλούσια σε κρέατα, λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε υπογλυκαιμία

Her News

Αποκαλυπτική μελέτη για τον ρόλο της διαλειμματικής νηστείας στις επιπτώσεις του κορωνοιού – Πως σχετίζεται με τη νόσηση

Her News b

Bιταμίνες: Πότε πρέπει να τις λαμβάνετε ώστε να είναι αποτελεσματικές

HerNewskl