HerNews.gr
Αφιερώματα

Κυριακή του Πάσχα: Η κορυφαία γιορτή του Χριστιανισμού και ο Εσπερινός της Αγάπης

Το ελληνικό Πάσχα  με αποκορύφωμα την Κυριακή του Πάσχα, το λέμε και Πασχαλιά. Αλλά πολλοί το ονομάζουμε και Λαμπρή, που είναι το όνομα της μεγαλύτερης χριστιανικής γιορτής. Είναι όντως η πιο σπουδαία μας γιορτή με το όνομα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση.

Η γιορτή του Πάσχα γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με το σούβλισμα των αρνιών, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με τραγούδια και χορούς. Όλη η εβδομάδα που ακολουθεί η λεγόμενη Διακαινήσιμη είναι γιορτινή και σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας δεν νηστεύουμε ούτε την Τετάρτη αλλά ούτε και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας.

Οι πιστοί για 40 μέρες μετά το Πάσχα όταν συναντιούνται οπουδήποτε δεν χαιρετιούνται με τον συνηθισμένο τρόπο, αλλά με το «Χριστός Ανέστη και Αληθώς Ανέστη». Η Εκκλησία μας για 40 μέρες μετά το Πάσχα έχει καθιερώσει και την λεγόμενη Αναστάσιμη Προσευχή.

Η λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα 

Το απόγευμα της Κυριακής τελείται στις εκκλησίες ο «Εσπερινός της Αγάπης» ή Δεύτερη Ανάσταση (σε πολλούς ναούς τελείται το πρωί). Λέγεται έτσι, διότι οι Χριστιανοί παλαιότερα αντάλλασσαν μεταξύ τους το Φιλί της Αγάπης, αφού είναι γιορτή. 

Διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (κ΄19-25), που αναφέρεται στην εμφάνιση του Χριστού μετά την Ανάστασή του στους μαθητές του. Ο Θωμάς, που δεν ήταν παρών δεν πείθεται για το γεγονός και ζητά αποδείξεις.

Το Ευαγγέλιο αυτό, όπου είναι δυνατό –η Μητρόπολη των Αθηνών είναι μία από τις εκκλησίες- διαβάζεται σε πολλές ξένες γλώσσες. Το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δεκάδες ξένες γλώσσες για να διατρανωθεί παγκοσμίως η εποχή της Αναστάσιμης ελπίδας. Και οι πιστοί ανταλλάσσουν το φιλί της Αγάπης για τα χαρμόσυνα νέα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Σάκης Μπουλάς: Η λαμπρή πορεία & το κερασμένο γεύμα της κηδείας στους φίλους του καλλιτέχνη που σαν σήμερα «έφυγε»

HerNews ka

Η Αρχαιοελληνική εκδοχή του… “Kama Sutra” που είχε γραφτεί από την Φιλαίνις

HerNews ka

Έφυγε απο τη ζωή η Ροζίτα Σώκου, μετά απο μάχη με τον κορωνοϊο

Her News