HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας μιλά στο HerNews: H πολιτική σημαίνει προσφορά

Πρόσφατα, είχα την χαρά και την τιμή να συναντήσω από κοντά τον υφυπουργό Δικαιοσύνης για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργο Κώτσηρα και να κάνουμε μαζί μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, συζητώντας για όλα αυτά που απασχολούν την πολιτική και την κοινωνία μας. 

Συνέντευξη στο HerNews και τη δημοσιογράφο Κέλλυ Βρανάκη,

 Τι έχετε αποκομίσει από την πορεία σας ως πολιτικός μέχρι σήμερα; Ήταν έτσι όπως το είχατε φανταστεί;

Η πολιτική είναι ένα απαιτητικό πεδίο και γι’ αυτόν τον λόγο, όσοι ασχολούμαστε με αυτήν και ιδίως οι νέοι βουλευτές οφείλουμε να έχουμε διαρκώς επίγνωση των δυσκολιών και των καθημερινών προκλήσεων που υπάρχουν και να είμαστε σε εγρήγορση αναφορικά με τα ζητήματα των συμπολιτών μας και της κοινωνίας.
Σε προσωπικό επίπεδο μπορώ να σας πω ότι κάθε μέρα που περνά, αποκομίζω σημαντικές εμπειρίες και προσπαθώ διαρκώς με τρόπο δημιουργικό να βοηθήσω στην επίλυση προβλημάτων και στην εφαρμογή πολιτικών. Άλλωστε, η πολιτική σημαίνει προσφορά και μέσα από την προσφορά κρίνεται και η διαδρομή καθενός.

Είστε αυτοδημιούργητος και χωρίς οικογένεια στην πολιτική σκηνή. Θα προτρέπατε τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική;

Δίχως δεύτερη σκέψη, ναι! Η συμμετοχή των νέων στα κοινά, είτε μιλάμε για την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε για την κεντρική πολιτική σκηνή, είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα για την εμπέδωση και την ανάδειξη της δημοκρατίας μας.
Η αποστασιοποίηση από την πολιτική είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, για το οποίο έχουμε όλοι, ο καθένας από την δική του πλευρά, την ευθύνη του, ωστόσο, ως νέος ο ίδιος θέλω να απευθυνθώ στα νέα παιδιά και να τα προτρέψω να συμμετέχουν ενεργά με τα κοινά συνολικά, να διαβάζουν, να ενημερώνονται, να ασκούν κριτική, να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στην διαμόρφωση της κατάστασης.

Τα νέα παιδιά οφείλουν στους εαυτούς τους, πρωτίστως, να αποτελούν ενεργούς πολίτες που θα δηλώνουν πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Και το υποστηρίζω αυτό, όχι εκ του ασφαλούς, διότι και εγώ ο ίδιος δεν προέρχομαι από κάποια παραδοσιακά πολιτική οικογένεια, όπως σωστά επισημάνατε. Τα απαραίτητα στοιχεία για την ενασχόληση με την πολιτική είναι η όρεξη, η εργατικότητα, η επιθυμία για προσφορά και η διάθεση να διεκδικήσει κανείς μία διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα.

Δεν υπάρχουν ιδανικές καταστάσεις, ας είμαστε ειλικρινείς, όμως είναι και στο δικό μας χέρι μας να διαμορφώσουμε αλλιώς τις συνθήκες. Οφείλω να πω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όσο και ως Πρωθυπουργός, έδειξε με έμπρακτο τρόπο την εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά και έδωσε σημαντικές και ουσιώδεις ευκαιρίες για την ανανέωση της πολιτικής σκηνής.

Είστε υφυπουργός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ και 1.5 χρόνο, από αυτά που έχετε καταφέρει για ποιο είστε πραγματικά περήφανος;

Είναι μικρό το διάστημα για να χρησιμοποιήσω την λέξη «περήφανος». Μπορώ να σας πω, όμως, ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως Υφυπουργός, εργάζομαι σταθερά και αδιάλειπτα σε διαρκή συνεργασία με τον Υπουργό κ. Τσιάρα στην κατεύθυνση της αδιαπραγμάτευτης προστασίας των θυμάτων αλλά και των παιδιών, έχοντας αναπτύξει πρωτοβουλίες υλοποίησης μία σειράς δράσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έχουμε προωθήσει και υιοθετήσει και για την οποία νιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αφορά την περίοδο 2021-2023 και αποτελεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, περιλαμβάνοντας οριζόντιες δράσεις από 12 φορείς που συγκροτούν τον «Εθνικό Μηχανισμό Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Επίσης όπως γνωρίζετε πρόσφατα προχωρήσαμε σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τηρώντας τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την δημιουργία ενός στιβαρού, συνεκτικού και πλήρους ποινικού πλαισίου, το οποίο έρχεται να υψώσει ένα τείχος ασφαλείας και να προστατεύσει τα θύματα εγκληματικών ενεργειών και ιδιαίτερα τα πλέον ευάλωτα άτομα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία, ότι κανένας δράστης δεν θα μείνει ατιμώρητος και κανένα θύμα απροστάτευτο.

Ποια είναι η άποψη σας για το κίνημα metoο και για όσα έλαβαν χώρα φέτος; Ποιες είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ποινικό κώδικα και γενικά στην πολιτική;

Βασική στόχευση και άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του αρμοδίου Υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν εξαρχής η δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου αλλά και η ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος με διατάξεις προστατευτικές προς το ενήλικο ή ανήλικο θύμα έμφυλης βίας, υπό όποιες περιστάσεις και αν αυτή εκδηλώνεται προσδίδοντας ιδιαίτερη απαξία σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες τυγχάνουν εκμετάλλευσης έννομα αγαθά, όπως η ανηλικότητα, η διανοητική ή σωματική αναπηρία, το φύλο, η αναζήτηση ή η παροχή εργασίας.

Θέλω να τονίσω, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε νομοθετικά κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη από το Νοέμβριο του 2019 με κάποιες πρώτες σημειακές αλλαγές, σε χρόνο δηλαδή αρκετά προγενέστερο του κινήματος metoo και των περιστατικών κακοποίησης που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αυτό, νομίζω, ότι δίνει την πιο σαφή απάντηση για την θέση της Κυβέρνησης στα ζητήματα βίας, κατάχρησης εξουσίας και κακοποίησης σε όποιο περιβάλλον και αν εκδηλώνονται αυτά τα φαινόμενα.
Τώρα σε επίπεδο αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όσον αφορά τα εν λόγω ζητήματα, αρκετά σχηματικά, θα σας πω, ότι οι αλλαγές που επήλθαν το Νοέμβριο του 2021 κινήθηκαν στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των προβλεπόμενων ποινών, στην επαναφορά σημαντικών διατάξεων, οι οποίες είτε είχαν καταργηθεί, είτε είχαν υποβαθμιστεί σε πλημμελήματα, επισύροντας πολύ χαμηλές ποινές δημιουργώντας ανασφάλεια δικαίου ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε αυστηροποίηση συγκεκριμένων αδικημάτων, τα οποία εντάσσονται στην λεγόμενη βαριά εγκληματικότητα.

Περαιτέρω εισήχθησαν διατάξεις που αφορούν στην κατά προτεραιότητα εκδίκαση εξαιρετικής φύσεως υποθέσεων, επανεξετάσθηκε ο χρόνος έναρξης της παραγραφής στις περιπτώσεις ανηλίκων, αναδιαμορφώθηκαν τα αδικήματα που στρέφονται σε βάρος ανηλίκων και τέλος βελτιώθηκαν ποινικές διατάξεις ώστε να τελούν σε αντιστοιχία με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας.
Τα δικαιώματα των παιδιών επίσης είναι κάτι που έχει συζητηθεί πολύ, έχουν γίνει αλλαγές στην πολιτική σας εκεί;

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών, η προστασία της ανηλικότητας καθώς και η προστασία των γυναικών αποτελούν προτεραιότητες για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που αποτυπώνεται και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ στις πιο σημαντικές, όπως είναι η ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο αφορά την περίοδο 2021-2023 και αποτελεί μία ολοκληρωμένη οριζόντια στρατηγική για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα υλοποιηθούν εντός του 2022 διεπιστημονικά σεμινάρια για τη φιλική στα παιδιά δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των παιδιών – θυμάτων εγκληματικών πράξεων που θα βασίζονται στις κατευθυντήριες οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Επίσης, με την αλλαγή του νομικού πλαισίου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών προβλέφθηκε για πρώτη φορά νομοθετικά ξεχωριστή θεματική για την επιμόρφωση των δικαστών επί των δικαιωμάτων των παιδιών και της φιλικής προς αυτά δικαιοσύνης.

Επιπλέον, μετά από ενέργειες, συνεχείς παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και διαρκή συνεργασία με άλλους φορείς αντιμετωπίστηκαν οι πρακτικές δυσχέρειες και πρόσφατα τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το Αυτοτελές Γραφείο Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων (θεσμός «Σπίτια του Παιδιού») της Αθήνας, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον οποίο λαμβάνει χώρα παρουσία ειδικά εκπαιδευμένου παιδοψυχολόγου ή παιδοψυχιάτρου η εξέταση ως μάρτυρα του ανήλικου θύματος για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ζωής, ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίηση, να γίνεται βέλτιστη απονομή της δικαιοσύνης, να μην υποβάλλεται το παιδί σε πολλαπλές ακροαματικές διαδικασίες και εν τέλει η ποινική διαδικασία να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών.

Παράλληλα συστήσαμε ειδική Ομάδα Εργασίας για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, ώστε να προβούμε σε μια συνολική αποτύπωση και αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα με απώτερο σκοπό την συνολική και ολιστική προσέγγιση όσον αφορά τα δικαιώματα των θυμάτων.

Τέλος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας προσθέσαμε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ύλη σχετική με τα ανθρώπινα δικαιώματα με έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού.

Θέλω να κλείσετε την συνέντευξη με όποιο μήνυμα θέλετε εσείς!

Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που κάναμε.
Τα τελευταία αρκετά χρόνια κληθήκαμε δυστυχώς να αντιμετωπίσουμε ως παγκόσμια κοινότητα πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες δυσκολίες, όπως την πανδημία του κορωνοϊού, την φρίκη της εν εξελίξει ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία με τις θλιβερές απώλειες σε ανθρώπινες ψυχές και αναπόφευκτες συνέπειες σε παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο, την ενεργειακή κρίση, την ανατίμηση σε βασικά αγαθά.

Ωστόσο το μήνυμα με το οποίο θα κλείσω, θέλω να είναι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο: Σταθήκαμε όρθιοι σε μία γενικευμένη διεθνή κρίση, αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με υπευθυνότητα, πρόγραμμα, στόχευση και ξεκάθαρο πλάνο και κάθε ημέρα, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας και την κοινωνία.

 

kellyΚέλλυ Βρανάκη

Contact me @:

Instagram: https://www.instagram.com/story_kelling/

Facebook: https://www.facebook.com/Story_kelling-929217863902546/

 

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Καίτη Γαρμπή: «Συνεχίζω με όλη μου την αγάπη να στηρίζω την ομοφυλοφιλία»

HerNews ka

Έλενα Κρεμλίδου: “Είμαι γεννημένη για να ασχοληθώ με την ψυχαγωγία”

Her News b

Αλέξανδρος Γκιννής: «Από μικρός ήθελα να αγωνίζομαι για την Ελλάδα»

Her News