HerNews.gr
Health

Χαμομήλι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες θα σε εκπλήξουν

chamomile

Γνωστό από την αρχαιότητα το χαμομήλι εκτιμάται για τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει στην υγεία μας.

Τα κύρια συστατικά του, που περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, κουμαρίνες, τανίνες και βλεννίνες, του δίνουν ισχυρές αντιμολυσματικές, αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Έτσι το χαμομήλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σαν βοηθητικό για την αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας καταστάσεων που αφορούν την υγεία μας.

chamomile

Διώχνει το άγχος

Ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες. Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση των νεύρων και στην ανακούφιση από έντονα συναισθηματικά προβλήματα


Βοηθάει στον ύπνο

Χρησιμοποιείται κατά της αϋπνίας (ενισχύοντας τον ύπνο), της ανησυχίας και της νευρικής έντασης. Αρκεί να πιείτε λίγο χαμομήλι 30 με 45 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Θα καταφέρει να διώξει τα άγχη σας, να σας χαλαρώσει με το απαλό του άρωμα και τελικά να σας οδηγήσει σε ένα βαθύ και ποιοτικό ύπνο, δρώντας χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα.

chamomile


Τονώνει το ανοσοποιητικό 


Έχει αποδειχτεί ότι το χαμομήλι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, απαλλάσσοντάς μας από τα κρυώματα και τις ιώσεις που «κολλάμε» όταν το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο. Ακόμη, όμως, κι αν αρρωστήσουμε με γρίπη ή συνάχι, η εισπνοή ατμού από το εκχύλισμα του χαμομηλιού μπορεί να καταπραΰνει το κρύωμά μας και να μειώσει την καταρροή.

Βοηθά το πεπτικό σύστημα

Το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να μας ανακουφίσει από το φούσκωμα και τα ενοχλητικά αέρια, όπως επίσης και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Σε συνδυασμό, μάλιστα με τσάι δυόσμου, ενδέχεται να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη, μειώνει τα επεισόδια των κολικών, όπως και τη διάρκεια της διάρροιας, ενώ βοηθά σημαντικά στη χαλάρωση του στομάχου.

 Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Είναι ωφέλιμο απέναντι σε διάφορες φλεγμονές, (το οφείλει στα συστατικά χαμαζουλίνη και α-δισαβολόλη) συμπεριλαμβανομένων και των γαστρεντερικών μολύνσεων. Αλλά και  φλεγμονών των ματιών ή του δέρματος, του εντέρου, των ελκών στο στόμα, της ουλίτιδας κ.ά

Aκολουθήστε μας στo Google News  

Νεότερα Άρθρα

Αυτό το λαχανικό πλούσιο σε μαγνήσιο είναι ένας από τους πιο ισχυρούς αντιγηραντικούς συμμάχους

HerNews ka

Κιρσοί: Συμβουλές για ένα καλοκαίρι χωρίς προβλήματα

Her News

Που κρύβονται τα μικρόβια στο αεροδρόμιο;

Her News