HerNews.gr
Health

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις για την εθελοντική αιμοδοσία

αιμοδοσια

Αναμφίβολα η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που αποτελεί τον ορισμό της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Είναι χαρακτηριστικό πως με μία μόνο αιμοδοσία μπορεί να σωθεί η ζωή μέχρι και τριών ατόμων.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η μεγάλη σημασία της αιμοδοσίας δεν έχει κατανοηθεί από την ελληνική κοινωνία, καθώς οι Έλληνες δίνουν αίμα κυρίως όταν υπάρχει ανάγκη, με αποτέλεσμα τα αποθέματα να είναι μικρά και ορισμένες φορές να παρατηρείται έλλειψη όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.

Μιλώντας στο Vradini.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, μεταξύ άλλων αναφέρεται στα αποθέματα αίματος στη χώρα, στην επιρροή της πανδημίας στις εθελοντικές αιμοδοσίες και αναλύει τους στόχους του κέντρου.

Τέλος, στέλνει το δικό του μήνυμα για τη σημασία της αιμοδοσίας, τονίζοντας πως είναι ευλογία κάποιος να έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει ουσιαστικά στη θεραπεία ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, κ. Παναγιώτης Κατσίβελας

Σε τι κατάσταση είναι σήμερα τα αποθέματα αίματος στη χώρα;

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καλό επίπεδο. Όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται πολλές και εκτεταμένες αιμοδοσίες διότι το στοίχημα είναι να είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες. Γίνεται μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσουμε όλα τα θετικά στοιχεία που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία επηρέασε πάρα πολύ αρνητικά την αιμοδοσία. Σε όλο τον κόσμο υπήρξε μια μείωση στη συλλογή του αίματος γύρω στο 17,5-18%. Σε αυτά τα επίπεδα βρίσκεται και η Ελλάδα.

Πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε δυσκολίες να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ασθενών μας στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καλό επίπεδο, ωστόσο, πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι το αίμα έχει μέγιστη διάρκεια ζωής 42-43 μέρες. Γι’ αυτό η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής και οι αιμοδότες μας να συμμετέχουν διαρκώς, τακτικά και συνειδητά σε όλες τις αιμοδοσίες που γίνονται, ώστε να μπορέσουμε σαν χώρα να ξεπεράσουμε αυτό το χρόνιο πρόβλημα».

Μειώθηκε η προσέλευση αιμοδοτών στα νοσοκομεία λόγω φόβου της Covid-19;

«Το κάθε κύμα και το κάθε νέο μέτρο είχε φοβερά αρνητική επίπτωση στη ροή και την εισροή του αίματος, γιατί αρχικά είχαν κλείσει οι εργασιακοί χώροι, άρα δεν υπήρχαν οι αιμοδοσίες οι οποίες συνήθως διενεργούνται από συλλόγους. Επίσης, πολύ μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες νέων ανθρώπων αρρώστησαν από Covid-19 και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Παράλληλα, υπήρχε η φοβία να πάει κάποιος σε ένα νοσοκομείο να αιμοδοτήσει. Τα θετικά σημεία από την πανδημία ήταν ότι πάρα πολύ νέοι άνθρωποι προσήλθαν στις αιμοδοσίες. Ένα αρνητικό στοιχείο που υπήρχε πριν την επιδημία ήταν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των αιμοδοτών ήταν τα 45 έτη. Τώρα μειώθηκε κατά πολύ λόγω της ατομικής προσέλευσης νέων ατόμων, ενώ και η συμμετοχή των γυναικών ήταν εντυπωσιακή».

Διαβάστε τη συνέχεια στη www.vradini.gr

 

Aκολουθήστε μας στo Google News  

Νεότερα Άρθρα

Ποιες διατροφικές συνήθειες μπορούν να επιβαρύνουν το στομάχι μας;

Her News b

Γιατί τα παιδιά στην εφηβεία χρειάζονται περισσότερο ύπνο;

Her News

Λαχτάρα για ζάχαρη: Τι προκαλεί την επιθυμία για γλυκό;

Her News