HerNews.gr
Health

Καμπανάκι χτυπούν οι ειδικοί: Χιλιάδες νέοι ιοί ως το 2070 θα μεταδοθούν από νυχτερίδες

νυχτεριδα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το ξέσπασμα του κορωνοϊού το 2020 είναι πολύ πιθανό να προήλθε από μια νυχτερίδες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες θα υπάρξουν χιλιάδες νέες μεταδόσεις, καθώς το θερμότερο κλίμα οδηγεί τις νυχτερίδες σε νέες περιοχές.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες αναμένουν 15.000 μεταδόσεις ιών μεταξύ διαφορετικών ειδών μέχρι το 2070, κυρίως από νυχτερίδες που μετακινούνται σε νέες περιοχές σε έναν ολοένα και πιο θερμό κόσμο.

νυχτεριδες

Το θερμότερο κλίμα θα οδηγήσει πολλά είδη ζώων σε νέες τοποθεσίες, στις οποίες θα μεταφέρουν τα παράσιτα και τα παθογόνα τους «αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών που μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους τα επόμενα 50 χρόνια», προβλέπουν οι επιστήμονες.

Καθώς μετακινούνται, ορισμένα είδη θα αρχίσουν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους για πρώτη φορά. Αλλά ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία.

Το περιοδικό Nature, το οποίο δημοσίευσε τη μελέτη, είναι ένα από τα πρώτα που αξιολογεί πώς οι παγκόσμιες αλλαγές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σε «μελλοντικά hotspot» για την κοινή χρήση ιών και τις αναδυόμενες ασθένειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κόλιν Κάρλσον από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, προέβλεψαν με υπολογιστικά μοντέλα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κινούνται τα θηλαστικά, καθώς ο κόσμος θερμαίνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2070.

νυχτεριδες

Αναμένουν τουλάχιστον 15.000 νέες μεταδόσεις ιών μεταξύ των ειδών, που οδηγούνται κυρίως από νυχτερίδες, οι οποίες συχνά μεταφέρουν ιούς που είναι πολύ πιθανό να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιστεύει ότι το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού το 2020 στην Ουχάν της Κίνας πιθανότατα μεταδόθηκε από μια νυχτερίδα στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου είδους.

Διαβάστε τη συνέχεια στη www.vradini.gr

 

Aκολουθήστε μας στo Google News  

Νεότερα Άρθρα

Τρόποι χαλάρωσης μετά την δουλειά

Her News

Σεξ: Να φορέσω εσώρουχο μετά;

Her News b

Τριχόπτωση το φθινόπωρο: Είναι φυσιολογικό ή πρέπει να ανησυχείς;

HerNews ka