HerNews.gr
Health

10 κανόνες για να προλάβουμε τη γρίπη και τις ιώσεις του αναπνευστικού

gripi

Υπάρχουν 10 χρυσοί κανόνες, τους οποίους αν ακολουθήσουμε, θα μπορέσουμε να έχουμε την κατάλληλη πρόληψη, ενάντια στη γρίπη και τις ιώσεις του αναπνευστικού.

Η γρίπη και οι ιώσεις του αναπνευστικού, την περίοδο μετάβασης από χειμώνα σε άνοιξη και από άνοιξη σε καλοκαίρι, υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν όμως 10 τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να έχουμε τη σωστή πρόληψη. Πάμε να τους δούμε.

  1. Να εμβολιαστούμε!

Ακόμα και τώρα όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, όλες οι ευάλωτες ομάδες όπως και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να εμβολιαστεί. Σε 10 ημέρες το εμβόλιο αρχίζει να είναι δραστικό. Ο Π.Ο.Υ. ζήτησε >70% εμβολιασμό στον κοινό πληθυσμό, και 100% στις ευάλωτες ομάδες και στο προσωπικό των νοσοκομείων. Και ενώ οι πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών εμβολιάζονται, εμείς βρισκόμαστε συνεχώς στο απίστευτο μέσο όρο του 20% περίπου. Γιατί; Το εμβόλιο είναι ασφαλές, καλύπτεται από τα Ταμεία και μας προφυλάσσει από τη γρίπη.

γριπη

Ο αντίλογος αφορά: (i) «εμβολιαστήκαμε την περασμένη χρονιά» και η σωστή απάντηση: το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό και γι’ αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε Νοέμβριο για τη χώρα μας, ενώ η προφύλαξη διαρκεί μόνο ένα 6μηνο. (ii) «κάναμε το εμβόλιο, αλλά δεν ήταν δραστικό αφού συνεχώς υποτροπιάζουμε με πονόλαιμο, συνάχι, πυρετό και βήχα» και η απάντηση: αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν «κοινό κρυολόγημα», δηλαδή ιώσεις που προκαλούνται από περισσότερα από 200 είδη ιών και δεν έχουν σχέση με τη γρίπη.

Το κρυολόγημα ποτέ δεν είναι σοβαρό και ο ασθενής «θα γίνει μόνος του καλά» σύντομα χωρίς αντιβιοτικά (!), ενώ η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη με πιθανή θανατηφόρο κατάληξη. Προσοχή όμως γιατί και η COVID-19 λοίμωξη από τον ιόOmicron προκαλεί κατά κανόνα τα ίδια συμπτώματα!

  1. Να αερίζουμε καλά τα δωμάτιά μας

    αφού οι ιώσεις και η γρίπη μεταδίδονται με σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα, που θα τα εισπνεύσουμε και θα μολυνθούμε.

  1. Να βήχουμε και να φτερνιζόμαστε στο χαρτομάντιλό μας ή ακόμα και στο μανίκι μας   για να περιορίσουμε το «αεροζόλ» των ιών που θα εισπνεύσουν οι γύρω μας και έτσι να τους προφυλάξουμε.

  1. Να αποφεύγουμε ιδίως τους «κρύους» μήνες τον συγχρωτισμό, δηλαδή τις κλειστές συγκεντρώσεις στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν πάσχοντες στην αρχική φάση της γρίπης, που είναι ασυμπτωματικοί, αλλά οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό στα άτομα που συγχρωτίζονται.
  1. Να σαπουνίζουμε καλά και συχνά τα χέρια μας και στη συνέχεια να χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό ακόμα και όταν δεν έρθουμε σε επαφή με πάσχοντα από γρίπη, γιατί στο άψυχο περιβάλλον που συνεχώς αγγίζουμε μπορεί να επιβιώνει ο ιός της γρίπης για περισσότερες από 24 ώρες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.zinapost.gr

 

Aκολουθήστε μας στo Google News  

Νεότερα Άρθρα

Γαλακτοκομικά: Τελικά παχαίνουν και πόσο;

Her News

4+1 υπερτροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση μετά τα 40

HerNews ka

Κάποιοι άνθρωποι (κυρίως άνδρες) μένουν άτεκνοι λόγω γενετικής προδιάθεσης

Her News