HerNews.gr
Αφιερώματα

Μάργκαρετ Θάτσερ: Σαν σήμερα ορκίζεται η “Σιδηρά Κυρία”

θατσερ

Στις 4 Μαΐου 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ, η τότε επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, κατέστη η πρώτη γυναίκα που ανήλθε στον πρωθυπουργικό θώκο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Θάτσερ υπήρξε επίσης η μόνη πολιτικός στη σύγχρονη βρετανική ιστορία που κατάφερε να κερδίσει τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1979 έως το 1990.

Ποια ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ;

Η Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925, πάνω από το μπακάλικο του πατέρα της. Γεννήθηκε στην πόλη Γκράνθαμ της κεντρικής Αγγλίας. «Γεννήθηκα σε ένα σπίτι που ήταν πρακτικό, σοβαρό και έντονα θρησκευόμενο» έγραψε στην αυτοβιογραφία της. Σπούδασε Χημεία με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εργάστηκε ως χημικός για τέσσερα χρόνια. Αργότερα σπούδασε και νομικά με ειδίκευση στο φορολογικό δίκαιο. Στις 13 Δεκεμβρίου 1951 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Ντένις Θάτσερ. (1915-2003) Με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τα δίδυμα Μαρκ και Κάρολ. Ο σύζυγός της υποστήριξε εξαρχής τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Στις εκλογές του 1950 και του 1951 ήταν υποψήφια με το Συντηρητικό Κόμμα στην εκλογική περιφέρεια του Ντάρτφορντ. Ένα από τα προπύργια του Εργατικού Κόμματος. Παρότι δεν εξελέγη, κατόρθωσε να αυξήσει ψήφους στο κόμμα της και να μειώσει αισθητά την απόσταση που την χώριζε από τον βασικό της αντίπαλο. Στις 4 Μαΐου 1979 ορκίζεται. Είναι η πρώτη γυναίκα που τα καταφέρνει στην Βρετανία.

θατσερ

 

Η Μάργκαρετ Θάτσερ πέθανε στις 8 Απριλίου 2013 στο Λονδίνο, σε ηλικία 87 ετών. Η «Σιδηρά Κυρία» εξακολουθεί να έχει φανατικούς οπαδούς. Αλλάκαι ορκισμένους εχθρούς. Οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν αν η περίοδος της πρωθυπουργίας της, ήταν καλή ή κακή για τη Βρετανία. Οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι η Θάτσερ απελευθέρωσε την οικονομία από τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο και το «καπέλωμα» των συνδικάτων.

θατσερ

“Θυμήσου μια μέρα στο τέλος της οποίας ήσουν πολύ ικανοποιημένος. Δεν ήταν μια μέρα που ξάπλωνες από εδώ κι από εκεί, χωρίς να κάνεις τίποτα, αλλά μια μέρα που είχες να κάνεις τα πάντα και τα έβγαλες πέρα.” – Margaret Thatcher, 1925-2013 

Νεότερα Άρθρα

Μεγάλη Τετάρτη: Η σημασία της ημέρας!

Her News

Κούλουμα: Η ετυμολογία της λέξης, το μενού και πως γιορτάζονταν πριν από μερικά χρόνια

HerNews ka

Ρένα Βλαχοπούλου: Η “Kόμισσα της Κέρκυρας” έφυγε σαν σήμερα

Her News