HerNews.gr
Ψυχολογία

Body Checking: Τι σημαίνει και γιατί αποτελεί πρόβλημα για την ψυχολογία μας;

checking

Το Body checking είναι η συνήθεια να παρατηρεί ένα άτομο τον εαυτό του στον καθρέφτη και κάθε φορά να βλέπει κάτι διαφορετικό πάνω στο κορμί του. Συνήθως, αναζητά πληροφορίες σχετικά με το βάρος του, το σχήμα του σώματός του, το μέγεθος και την εμφάνισή του γενικότερα. Ιδιαίτερα στην εποχή των social media και των φίλτρων, η συγκεκριμένη διαταραχή έχει γίνει πολύ έντονη στους νέους. Πολλοί νέοι βλέπουν πάνω τους πράγματα τα οποία είναι φυσιολογικά, αλλά δεν το αναγνωρίζουν.

Όλοι ελέγχουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, μπορεί αυτό να συμβαίνει όταν επισκέπτονται την τουαλέτα ή λίγο πριν βγουν κάποιο ραντεβού, όμως δεν μιλάμε γι’ αυτόν τον έλεγχο. Πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό και συνήθως το body checking συνοδεύεται και από άλλες συνήθειες, όπως είναι ο έλεγχος των κιλών στη ζυγαριά, ο εμμονικός εντοπισμός κάποιου σημείου πάνω μας που δεν μας αρέσει…

body

Το body checking μπορεί να θεωρηθεί σαν πρόβλημα όταν:

  • παρεμβαίνει στην ικανότητα της καθαρής σκέψης
  • καταλαμβάνει πάρα πολύ από τον χρόνο σου
  • σε κάνει να σταματήσεις να τρέφεσαι σωστά
  • δημιουργεί προβλήματα στην επαγγελματική, ακαδημαϊκή ή προσωπική σου ζωή
  • σε κάνει να απομονώνεσαι από τους άλλους
  • γίνεται ένας τρόπος να ελέγξεις τον φόβο και το άγχος για το σώμα σου

body

Το body checking είναι κοινό σε άτομα όλων των φύλων. Αλλά μία πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι για τις γυναίκες, η συγκεκριμένη συνήθεια είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα και στην ψυχολογία τους. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια ανακριβή ή μη ρεαλιστική άποψη για το βάρος και το σχήμα του σώματός σου.

Εάν ο σωματικός έλεγχος αυξάνει το άγχος σου, μειώνει την αυτοεκτίμησή σου ή παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σου, είναι καλή ιδέα να μιλήσεις με έναν επαγγελματία θεραπευτή — είτε είναι διαδικτυακά, είτε αυτοπροσώπως, είτε σε ομαδικό περιβάλλον. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Γυναίκες: Πως να υποστηρίζουμε η μια την άλλη

Her News b

Overthinking: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείς από αυτό

Her News

4 πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να ντρέπεστε

Her News