HerNews.gr
Αφιερώματα Συνταγές

Η ιστορία της λαχταριστής Πάβλοβα: Όταν ο ζαχαροπλάστης ερωτεύτηκε την μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα

pavlova

Δυο χώρες, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το ποια ήταν η πρώτη που δημιούργησε το γνωστό επιδόρπιο, Πάβλοβα. Στην πραγματικότητα, οι συνταγές, με κύριο συστατικό τη μαρέγκα, ήταν γνωστές εδώ και αιώνες και, φυσικά εξελίσσονταν με την πάροδο του χρόνου. Ποια είναι όμως η διαδεδομένη ιστορία του γλυκού;

Η Πάβλοβα σύμφωνα με την ιστορία, “βαφτίστηκε” από το όνομα της ξακουστής Ρωσίδας μπαλαρίνας, Άννα Πάβλοβα, η οποία ήταν γνωστή στις αρχές του 20ου αιώνα για το έργο «Ο θάνατος του κύκνου», που γράφτηκε ειδικά για εκείνη. Λέγεται, λοιπόν, πως το γλυκό αυτό φτιάχτηκε στην κουζίνα ενός εστιατορίου στη Νέα Ζηλανδία, προς τιμήν της Άννας Πάβλοβα που το 1926 βρισκόταν σε τουρνέ στο νότιο ημισφαίριο. Ο ζαχαροπλάστης, λένε, ερωτεύτηκε τη χορεύτρια όταν  είδε την ερμηνεία της ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς. Η αφράτη και ελαφριά Πάβλοβα ταίριαζε απόλυτα με το τουτού από το κοστούμι του κύκνου, που ήταν πολυεπίπεδο  και λευκό. Επειδή στην ίδια δεν άρεσε η σοκολάτα, έφτιαξε ένα γλυκό με μαρέγκα, σαντιγί και φράουλες.

pavlova

Η αυθεντική συνταγή της Πάβλοβα

Υλικά

 Για τη  μαρέγκα

4 ασπράδια αυγών

120 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 αμπούλα βανίλιας σε σκόνη

ξύσμα μισού λεμονιού

120 γραμ. ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση

250 γραμ.ελαφριά κρέμα  γάλακτος

15 ml λικέρ φράουλας

Για τη σως

400 γραμ. φρέσκες φράουλες

50 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη

5 ml. χυμός  λεμονιού

pavlova

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μπλέντερ τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν αρκετά . Προσθέτουμε την  ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι η μαρέγκα να σφίξει. Έπειτα, προσθέτουμε την  ζάχαρη άχνη  και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί σχηματίζουμε με ένα κουτάλι, μια βάση μαρέγκας πάχους τεσσάρων εκατοστών και διαμέτρου 15 εκατοστών. Ψήνουμε την μαρέγκα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 90 βαθμούς για 1,5 ώρα περίπου (ανάλογα το φούρνο). Η μαρέγκα θα πρέπει να είναι στεγνή από μέσα και από έξω να έχει λευκό χρώμα. Στη συνέχεια, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το λικέρ και την αλείφουμε  σε όλη την επιφάνεια του δίσκου. Μετά, πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και χύνουμε το μείγμα στο γλυκό. Γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες και προαιρετικά με φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Φασολάκια Λαδερά: Η ωραιότερη συνταγή

Her News

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Η γυναίκα που μας θυμίζει πως όλα είναι δυνατά – Πως από πάμφτωχη έγινε δισεκατομμυριούχος

Her News

Μεγάλη Παρασκευή: Τα έθιμα της Ελλάδος ανά περιοχή

Her News