HerNews.gr
Αφιερώματα

Γιορτή της Μητέρας 2022: Πώς καθιερώθηκε η παγκόσμια γιορτή

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος.

Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι η γιορτή της μητέρας φέτος είναι αύριο Κυριακή 8 Μαΐου.

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Οι άνθρωποι ξοδεύουν πολύ χρόνο στο τηλέφωνο κατά τη Γιορτή της Μητέρας

Το 2020, κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, η Verizon ανέφερε αύξηση 13% στον όγκο των τηλεφωνικών κλήσεων στις ΗΠΑ την Γιορτή της Μητέρας σε σύγκριση με μια τυπική Κυριακή πριν από την πανδημία. Τα γραπτά μηνύματα αυξήθηκαν, επίσης, κατά 25%, το οποίο μεταφράζεται σε 1,75 δισεκατομμύρια λεπτά τηλεφωνικών κλήσεων και 6 δισεκατομμύρια γραπτά μηνύματα.

Ενώ πολλά από αυτά μπορούν να αποδοθούν στην κοινωνική απομόνωση που βιώθηκε κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Μητέρας 2020, δεν ήταν πολύ μακριά από την αύξηση κατά 11% στις κλήσεις που παρατήρησε η Verizon στον εορτασμό του 2018 σε σύγκριση με μια κανονική Κυριακή.

Υπάρχουν δισεκατομμύρια μαμάδες στον κόσμο

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2,2 δισεκατομμύρια μητέρες παγκοσμίως, με 85 εκατομμύρια από αυτές να κατοικούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από: SanSimera.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Παγκόσμια ημέρα του άνδρα: Λέμε χρόνια πολλά σε εκείνους που το αξίζουν!

HerNews ka

8 Απριλίου: Σαν σήμερα “έφυγε” από τη ζωή ο κορυφαίος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο

HerNews ka

Άγιος Γεώργιος: Σήμερα γιορτάζει… η μισή Ελλάδα!

Her News