HerNews.gr
Health

Power Nap: Tips για τον πιο επιτυχημένο “γρήγορο ύπνο”

nap

Ένα power nap μπορεί να προσφέρει την αναζωογόνηση που χρειάζεσαι αν προσπαθείς να παραμείνεις σε εγρήγορση ή δεν έχεις κοιμηθεί καλά.

Τι είναι το power nap;

Πρόκειται για ένα είδος ύπνου που τελειώνει πριν μεταβείς σε βαθύ ύπνο, με σκοπό να ξυπνήσεις γρήγορα και εύκολα. Η πιο συνήθης διάρκεια έιναι 20 λεπτά αν και ο χρόνος ποικίλει από 6 μέχρι 30 λεπτά! Ο χρόνος δεν είναι τυχαίος φυσικά. Με αυτό τον τρόπο δεν νιώθεις την αδράνεια που νιώθεις μετα από έναν κανονικό ύπνο και δεν εισέρχεσαι στον φυσιολογικό κύκλο ύπνου αλλά ξυπνάς πριν ολοκληρώσεις τις φάσεις του.

nap

Η σωστή διάρκεια του power nap

Οι ειδικοί στον ύπνο λένε ότι τα power naps πρέπει να είναι γρήγορα και αναζωογονητικά – συνήθως μεταξύ 20 και 30 λεπτών – προκειμένου να αυξηθεί η εγρήγορση όλη την ημέρα. «Δεν χρειάζεται να κοιμηθείτε πλήρως», λέει ο James Maas, πρώην καθηγητής και πρόεδρος ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, ο οποίος επινόησε τον όρο «power nap» πριν από περίπου 50 χρόνια. «Είναι μια ευκαιρία να κλείσετε τα μάτια σας, να αναπνεύσετε αργά και να γεμίσετε ξανά τις μπαταρίες σας».

nap

Τα καλύτερα tips για το ιδανικό power nap 

  • Πιες λίγό καφέ πριν κοιμηθείς το μεσημέρι. Αυτό θα σε βοηθήσει στην περίπτωση, που «φοβάσαι» ότι δε θα ξυπνήσεις εύκολα ή στην ώρα που πρέπει.
  • Μόλις ξυπνήσεις, κάνε κάτι που θα σε ενεργοποιήσει και μην παραμείνεις στο κρεβάτι. Βάλε δυνατά μουσική ή ρίξε κρύο νερό στο πρόσωπο σου.
  • Ένα μικρό μυστικό είναι, να κρατάς ένα μολύβι. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η παλάμη σου θα χαλαρώσει και το μολύβι θα πέσει, ενώ εσύ θα ξυπνήσεις την κατάλληλη στιγμή!

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Τι μπορείς να τρως όταν έχει ζέστη

Her News b

Ποιες τροφές σε βοηθούν να κοιμάσαι καλύτερα;

HerNews ka

Ανατροπή: Μας προστατεύει τελικά η διπλή μάσκα;

Her News