HerNews.gr
Ψυχολογία

Σχέση μητέρας – κόρης: Οι χρυσές συμβουλές

mama-kori

Η μαμά, η κόρη. Ίδιο φύλο, ίδιο αίμα, διαφορετική ηλικία, διαφορετικοί άνθρωποι. Δεσμός που δεν σπάει και ένστικτα που μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο. Η μητέρα είναι πάντα εκεί για την κόρη της και πολλές φορές της δίνει συμβουλές.

Καθώς περνούν τα χρόνια και η κόρη μεγαλώνει, οι ρόλοι μητέρας – κόρης περνούν διάφορα στάδια και πλαίσια. Υπάρχουν συγκρούσεις, διαφωνίες, συζητήσεις ή απόλυτες γνώμες και έτσι ενδέχεται σε κάποια στάδια μεγαλώματος της κόρης, να προκύπτουν ζητήματα που χρήζουν επίλυσης.

mama kori

Ακριβώς επειδή ο δεσμός τους είναι γερός, φτάνουν πολλές φορές και οι δυο στα άκρα μιας και ξέρουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να χαλάσει ανάμεσά τους. Προκειμένου όμως οι συζητήσεις – συγκρούσεις και διαφωνίες να γίνουν πιο εποικοδομητικές, υπάρχουν ορισμένες ”χρυσές” συμβουλές”.

1. Κάθε πιθανό πρόβλημα που δημιουργείται στη σχέση σε οποιαδήποτε από τις δύο, όσο μικρής σημασίας κι αν είναι, οφείλει να διατυπωθεί με ειλικρίνεια.

2. Είναι σημαντικό η μητέρα να κάνει προσπάθεια να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις της κόρης.

3. Η προσπάθεια κατανόησης, όμως, διαφέρει από την ενεργό υποστήριξη.

4. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να είναι μαχητική και δε χρειάζεται να οδηγείται στα άκρα. Αφήστε λίγο χρόνο να εκτονωθεί ο θυμός και συζητήστε όταν θα υπάρχει περισσότερη ηρεμία.

5. Σε κάθε υγιή σχέση, κάθε μέλος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ενέργειές του και για τη σχέση. Δε χρειάζεται η μητέρα να αναλαμβάνει τις ευθύνες της κόρης ή το αντίστροφο.

6. Μητέρα και κόρη δεν μπορούν να λύσουν η μία τα προβλήματα της άλλης αλλά μπορούν να αλληλοϋποστηριχτούν και να βοηθήσουν η μία την άλλη.

7. Η οικειότητα επιτυγχάνεται μέσω της αγάπης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όχι μέσω της εξάρτησης και της απουσίας προσωπικού χώρου.

8. Δεν έχουν όλες οι μητέρες και οι κόρες την ικανότητα να αλλάξουν. Σ’αυτήν την περίπτωση κάποια από τις δύο θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα από ότι της αναλογεί και να είναι πιο ανεκτική.

9. Τόσο οι μητέρες όσο και οι κόρες είναι ανθρώπινα όντα που κάνουν λάθη.

Μια υγιής σχέση μητέρας-κόρης γεμίζει ικανοποίηση και τις δύο πλευρές. Την κόρη γιατί της προσφέρει ένα πολύτιμο στήριγμα και εφόδια για το μέλλον και τη μητέρα γιατί έτσι αισθάνεται ολοκληρωμένη ως άνθρωπος και πετυχημένη στον πιο βασικό ρόλο της ζωής της!

mama - kori

Οι συμβουλές προέρχονται από την ψυχολόγο Κρίστη Μηλιόρδου.

Νεότερα Άρθρα

4+1 φράσεις που σε κάνουν να ακούγεσαι αδύναμη

Her News

Πως να είμαι ευγενική με τον εαυτό μου;

Her News

Στρες: 3 ασκήσεις για να χαλαρώσετε

Her News b