HerNews.gr
Health

Περίοδος: Γιατί μικραίνει ο κύκλος μου;

period

Μήπως ο κύκλος σας έχει την τάση να μικραίνει; Βλέπετε ότι μπορεί να είναι σταθερός αλλά δεν διαρκεί όσο διαρκούσε; Αυτό μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες…

Ο κύκλος μας μικραίνει, από γεγονότα που ίσως να μην φανταζόμασταν ποτέ. Δεν σημαίνει πάντοτε ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό γυναικολογικό πρόβλημα. Το καλύτερο όμως είναι να παρατηρήσετε τα σημάδια και να στμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

περιοδος

Η άσκηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, “η άσκηση δεν επηρεάζει τον  εμμηνοριακό μας κύκλο με σημαντικό τρόπο.” λέει η Jennifer Lew, M.D., OB/GYN στο Northwestern Medicine Kishwaukee Hospital. Αλλά η άσκηση σε ακραία ή υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού (σκεφτείτε την προπόνηση στον μαραθώνιο) μπορεί να διακόψει τον κύκλο σας. Οδηγώντας σε μικρότερες περιόδους ή καθόλου περιόδους. Αυτό επηρεάζει συγκεκριμένα τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης που είναι το σύστημα ανάδρασης ορμονών που εμπλέκει τον εγκέφαλο και τις ωοθήκες σας. Επίσης αν είστε κάτω από τα συνηθισμένα κιλά και ο ΔΜΣ σας είναι κάτω από 19 μπορεί να χάνετε περιόδους. Σύμφωνα επίσης με την Christine Greves, M.D., πιστοποιημένη OB/GYN στο Winnie Palmer Hospital for Women and Babies: “Ο υποθάλαμος ελέγχει τον κύκλο μας. Όταν ασκούμαστε πολύ και έντονα, το σώμα μας μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναπαραχθούμε και να παρεμποδίσει την ωορρηξία μας.

περιοδος

Το άγχος

Οι έρευνες έχουν επανειλημμένα συνδέσει το άγχος με τους ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Αν και φαίνεται αυτό να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical & Diagnostic Research, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εργάζονται σε αγχωτικές δουλειές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν σύντομες περιόδους από εκείνες που εργάζονται σε εργασίες που δεν θεωρούνται αγχωτικές. “Το ακραίο στρες μπορεί να επηρεάσει τους κύκλους διακόπτοντας την ωορρηξία” λέει η Dr Lew.

Φαρμακευτικές αγωγές

“Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την περίοδό σας”, λέει η Greves. “Αυτά είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, τα φάρμακα για τον θυρεοειδή, τα αντικαταθλιπτικά ή και τα φάρμακα για τη θεραπεία της επιληψίας. Φυσικά όλα εξαρτώνται από το πώς ανταποκρίνεται κάθε άτομο στο εκάστοτε φάρμακο” καταλήγει.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Τι να φάτε για πρωινό, σύμφωνα με έναν διατροφολόγο

HerNews ka

5 Τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε καθαρό δέρμα

Her News

Αρρωσταίνεις συχνά; 7 απλοί τρόποι για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

HerNews ka