HerNews.gr
Ελλάδα

Τον Ιούλιο αλλάζουμε ηλεκτρικές συσκευές – Το ποσό επιδότησης και οι όροι του προγράμματος

Με γενναίες επιδοτήσεις για ανακύκλωση συσκευών θα προχωρήσει το πρόγραμμα του υπουργείου Ενέργειας τον Ιούνιο, ενώ τα ποσά θα εξαρτώνται από την συσκευή που ανακυκλώνεται αλλά και τον αριθμό των συσκευών. Το ποσό επιδότησης και οι όροι του προγράμματοςαναλυτικά:

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι: 

  • Air condition: 300 ευρώ.
  • Ψυγείο: 300 ευρώ.
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ.

Όμως, δεν πρόκειται για πλαφόν επιδότησης. Τα ποσά μπορεί να κυμαίνονται ψηλότερα, ωστόσο, αυτός είναι ο μέσος όρος της επιδότησης που υπολογίζεται πως θα δοθεί στους δικαιούχους καταναλωτές ανά συσκευή. 

Για παράδειγμα, στο τελικό ποσό της επιδότησης για την αντικατάσταση κλιματιστικού θα παίζουν ρόλο και τα BTU –πέρα από το ποσοστό της επιδότησης–, που είναι η βασική μονάδα μέτρησης της ψυκτικής ισχύος ενός συστήματος κλιματισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο πρόγραμμα θα βασιστεί στο επιτυχημένο «Αλλάζω Κλιματιστικό», που υλοποιήθηκε το 2009, και έτσι δεν αποκλείεται τα ποσά να κυμαίνονται σε αντίστοιχα επίπεδα (π.χ. πλαφόν κοντά στα 500 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, η συσκευή που αντικαθίσταται, πρέπει να λειτουργεί. Δεν αντικαθίστανται και δεν επιδοτούνται συσκευές που δεν λειτουργούν, για ευνόητους λόγους.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων συσκευών θα ανοίξει αρχές Ιουνίου.

Κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να αντικαταστήσει με επιδότηση έως τρεις συσκευές (ψυγείο, καταψύκτη, κλιματιστικό).

Το ποσοστό της επιδότησης των συσκευών θα κυμαίνεται από 35%-50% και θα λειτουργεί με… point system, όπως συνέβη και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Δηλαδή, οι συμμετέχοντες θα ιεραρχούνται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.ά.). Τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι πολύτεκνοι, τα ΑμεΑ, θα έχουν υψηλότερη επιδότηση κ.ο.κ. 

Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Κώστας Μπακογιάννης: Του έστειλαν απειλητική επιστολή και σφαίρα 45 χιλιοστών

Her News

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Επιστρέφει με το κόμμα «Φωνή Λογικής» στις εκλογές

Vip Group

Άρση μέτρων: Τι θα γίνει με ωράριο, μουσική και καλεσμένους

Her News b