HerNews.gr
Παιδί

Video Games: Αυξάνουν την ευφυΐα στα παιδιά;

video games

Τα video games είναι η δαμόκλειος σπάθη των γονέων. Υπάρχει πάντα αμφιταλάντευση σχετικά με το αν πρέπει και το πόση ώρα τελικά πρέπει να παίξουν τα παιδιά με αυτά. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν κάνουν καλό ή αν μόνο αποχαυνώνουν τα παιδιά.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, παρατηρήθηκε αύξηση της ευφυΐας των παιδιών που παίζουν video games. Οι ερευνητές μάλιστα συνυπολόγισαν παράγοντες όπως γονιδιακές διαφορές ή η κοινωνικό-οικονομική προέλευση των συμμετεχόντων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση social media δεν είχε κάποιο θετικό αλλά ούτε και αρνητικό αντίκτυπο στην ευφυΐα.

video games

”Τα ψηφιακά μέσα ορίζουν τη σύγχρονη παιδική ηλικία, αλλά οι γνωστικές επιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρες και πολλές φορές υπάρχουν διαφωνίες. Θεωρούμε πως μελέτες με γενετικά δεδομένα μπορούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να διορθώσουν το ρόλο της γενετικής προδιάθεσης που συνήθως δε λαμβάνεται υπόψη.”

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα από 9.855 παιδιά στις ΗΠΑ, ηλικίας 9 και 10 ετών. Κατά μέσο όρο ξόδευαν 2.5 ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση ή online videos, 1 ώρα παίζοντας video games και μισή ώρα στα social media. Έπειτα σύγκριναν τα αποτελέσματα αυτά με νέα δεδομένα με 5.000 από αυτά τα παιδιά δύο χρόνια αργότερα. Βρέθηκε λοιπόν πως αυτά που ξόδευαν περισσότερο χρόνο από το μέσο όρο στα video games, είχαν μία αύξηση IQ 2.5 βαθμών.

video games

Η αύξηση του IQ βασίστηκε στις επιδόσεις των παιδιών στην κατανόηση κειμένου, στη χωροταξική επεξεργασία, στη μνήμη, στην ευέλικτη σκέψη και στον αυτοέλεγχο. Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που όλο το δείγμα παιδιών προήλθε από τις ΗΠΑ και πως δεν υπήρξε διαχωρισμός μεταξύ mobile ή παιχνίδια κονσόλας και pc, η έρευνα υποστηρίζει προηγούμενες που υποστηρίζουν πως η ευφυΐα δεν είναι μία σταθερά με την οποία γεννιόμαστε.

Οι ερευνητές ανέφεραν

”Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον ισχυρισμό πως ο χρόνος μπροστά από μία οθόνη δεν εμποδίζει τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών και πως το να παίζουν video games μπορεί πραγματικά να τονώσει την ευφυΐα τους. Δεν ερευνήσαμε τις επιπτώσεις της οθόνης στη φυσική δραστηριότητα, τον ύπνο, την ευεξία και τις επιδόσεις στο σχολείο, οπότε δεν μπορούμε να πούμε κάτι για αυτά.”

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

“Το παιδί μου δεν κοιμάται”: Τι φταίει και πως θα το αντιμετωπίσετε;

Her News b

Οι μαθητές Δημοτικού θα ασκούν το 2035 «πράσινα» επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα

Her News

Παιδί στην εφηβεία: Τι μπορεί να του δημιουργεί άγχος;

Her News b