HerNews.gr
Αφιερώματα

Μποτιτσέλι: Σαν σήμερα “φεύγει” ο κορυφαίος ζωγράφος – 3 μυστικά που κρύβει ο πίνακας “Η Άνοιξη”

ανοιξη

Σαν σήμερα, στις 17 Μαΐου 1510, πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών στη Φλωρεντία, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Αναγέννησης, ο Μποτιτσέλι. Ο ζωγράφος που μας έδωσε τον πίνακα της Άνοιξης… (“Άνοιξη ή “Η Αλληγορία της Άνοιξης”)

“Η Άνοιξη” ή “Primavera”, επίσης γνωστή ως “Η Αλληγορία της Άνοιξης” είναι ένα έργο τέμπερας μεγάλων διαστάσεων (203×314 cm) του διακεκριμένου καλλιτέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλλι. Χρονολογείται περίπου το 1478 μ.Χ. Η Αλληγορία της Άνοιξης (La Primavera), πίνακας που συμβολίζει τον ερχομό της ομώνυμης εποχής , αποτελεί ένα από τα πλέον δυσερμήνευτα έργα του Μποτιτσέλι. Οι γνώμεις διχάζονται σχετικά με την έμπνευση και την προέλευση αυτού του έργου. Θεωρείται ότι πρόκειται για παραγγελία στον καλλιτέχνη περίπου το 1478 μ.Χ του Λορέντσο ντι Πιερφραντσέσκο των Μεδίκων (Lorenzo di Pierfrancesco de `Medici). Εξάδελφο του Λορέντζο του Μεγαλοπρεπούς(Lorenzo de` Medici). Λέγεται ότι το θέμα του πίνακα  το εμπνεύστηκε  από την περιγραφή της άνοιξης από το βιβλίο του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου “Ημερολόγιο” (Fasti). Αλλά και από το De rerum natura του Λουκρήτιου, όσο και από τους στίχους του Angelo Ambrogini ποιητή και φίλου του- γνωστός με το παρατσούκλι Πολιτσιάνο (Poliziano)

ανοιξη

3 κρυμμένα μυστικά του πίνακα 

Η Αφροδίτη ήταν η Simonetta Vespucci

Έχει  υποστηριχθεί ότι το μοντέλο για την Αφροδίτη ήταν η Simonetta Vespucci.  Η αποκαλούμενη και ως η πιο όμορφη γυναίκα της Φλωρεντίας. Ήταν σύζυγος του Marco Vespucci και ίσως η ερωμένη του Giuliano de ‘Medici (ο οποίος επίσης ορισμένες φορές υποστηρίζεται ότι ήταν το μοντέλο για τον Ερμή).

ανοιξη

Ο πίνακας δεν είχε τίτλο

Ο τίτλος «La Primavera» αποδόθηκε στον πίνακα το 1550 από τον ιστορικό τέχνης Giorgio Vasari. Αυτό έγινε όταν είδε τον πίνακα στη Villa Castello, λίγο πιο έξω απ’ τη Φλωρεντία.

Ο πίνακας έχει πάνω από 500 είδη φυτών που απεικονίζονται

Ο πίνακας έχει τρομερές πτυχές.  Ειδικά το λιβάδι απεικονίζεται πολύ φυσικά με εκατοντάδες είδη λουλουδιών. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι ο πίνακας διαθέτει πάνω από 500 αναγνωρίσιμα φυτά. Με τα 190 εξ αυτών να είναι λουλούδια.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αλμπέρ Καμύ: Η ζωή και το σπουδαίο έργο του φιλοσόφου που σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή

HerNews ka

Πριγκίπισσα Νταϊάνα- 25 χρόνια από τον θάνατο της: Όλη η ιστορία πίσω από την πριγκίπισσα του λαόύ

HerNewskl

Κώστας Καζάκος: Η αδημοσίευτη φωτογραφία από το μαιευτήριο με τη Τζένη Καρέζη

HerNewskl