HerNews.gr
Ψυχαγωγία

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τα Μουσεία που αξίζει να δεις στην Αθήνα

museum

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το μήνυμα αυτής της επετείου των Μουσείων είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Ας δούμε ποια Μουσεία αξίζει να επισκεφτούμε στην Αθήνα…

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το μουσείο κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών.

museum

Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πρωτοποριακότερους μουσειακούς οργανισμούς της Ευρώπης. Πολιτισμοί, εποχές και τόποι συναντούν τη σύγχρονη τέχνη σε ένα δίκτυο παραρτημάτων στην Αθήνα -και αλλού. Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Στους τέσσερις ορόφους του παρουσιάζει την ιστορία και την τέχνη του ελληνικού κόσμου από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα μέσα από 6.000 αντικείμενα. Ο Αντώνης Μπενάκης (1873-1954) υπήρξε ενθουσιώδης συλλέκτης και μέλος μιας κοσμοπολίτικης κοινότητας φιλότεχνων και διανοούμενων. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα και το θάνατο του εθνικού ευεργέτη πατέρα του Εμμανουήλ, κληροδότησε στην Ελλάδα τις συλλογές και το οικογενειακό του σπίτι, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 1931 ως το Μουσείο Μπενάκη. Μετά τη ριζική ανακαίνισή του, το κτήριο άνοιξε ξανά στις 7 Ιουνίου 2000 ως το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ οι ποικίλες άλλες συλλογές έχουν έκτοτε στεγασθεί σε νέα κτήρια.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τον Ιανούαριο του 1986 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του “ΜΚΤ”. Στο οποίο δωρήθηκε από την Ντόλλη Γουλανδρή και εκτέθηκε μόνιμα το σύνολο της Συλλογής Νικολάου Π. Γουλανδρή. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένο στη μελέτη και προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου (5ος αι. π.Χ.- 6ος αι. μ.Χ.), με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Το Μούσειο οργανώνει επίσης πολυάριθμες αρχαιολογικές εκθέσεις και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.Η επικοινωνία με το ευρύ κοινό και τους ειδικούς επιτυγχάνεται με την έκθεση και επέκταση της Συλλογής, την οργάνωση περιοδικών εκθέσεων, τη δημοσίευση μονογραφιών και επιστημονικών καταλόγων, τη χορήγηση υποτροφιών, τη συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα καθώς και τη διοργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων.

museum

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το αρχαιότερο μουσείο της Ελλάδας. Και  είναι ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Η ίδρυσή του το 1829 είναι συνυφασμένη με την απελευθέρωση της χώρας. Αλλά και τη δημιουργία του Νεότερου Ελληνικού Κράτους. Σηματοδοτώντας την κρατική μέριμνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το σημερινό κτήριο του Μουσείου οικοδομήθηκε σε σχέδια του L. Lange, τροποποιημένα ως προς την πρόσοψη από τον E. Ziller. Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1881. Ο ρόλος του ήταν η προβολή των αρχαιοτήτων ως ένα σταθερό σημείο αναφοράς ενός νεοσυσταθέντος κράτους. Και παράλληλα η προστασία τους από τις συνεχείς αρπαγές και λεηλασίες. Σύντομα το μουσείο, εμπλουτισμένο με αρχαιότητες από όλο τον ελληνικό κόσμο πήρε τη μορφή του κεντρικού. Μετά την ολοκλήρωση της επανέκθεσής του, έργο που ξεκίνησε το 2002 και περατώθηκε το 2009, παρουσιάζονται με πιο ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο τρόπο ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στις μόνιμες εκθέσεις του περιλαμβάνονται επίσης αρχαιότητες από την Κύπρο και την Αίγυπτο. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

“Friends” is Back – Τα αγαπημένα σε όλους μας «Φιλαράκια» επιστέφουν

Her News

Αναβίωσε τα καλοκαίρια των 90s-00s μέσα στο 2021

Her News

«Παραμύθι χωρίς όνομα»: Από την παιδική σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη στο θέατρο Κιβωτός

Her News