HerNews.gr
Αφιερώματα

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Γιατί η ύπαρξη της είναι αναγκαία;

bees

Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. Γιορτάζεται με απόφαση του ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων.  Αυτό για να υπομνησθούν στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μελισσών και των λοιπών επικονιαστών στον άνθρωπο ο περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.

Η συνεισφορά της μέλισσας

Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι  αναγνωρισμένη. «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Η επιλογή της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας συμπίπτει με τη γέννηση το 1734 του σλοβένου ζωγράφου και μελισσοκόμου Άντον Γιάνσα, που θεωρείται ένας από τους πιονιέρους της σύγχρονης μελισσοκομίας.

bees

Η ύπαρξη της μέλισσας απειλείται

Τα σημερινά ποσοστά εξαφάνισης ειδών είναι 100 έως 1.000 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σχεδόν 35% των ασπόνδυλων επικονιαστών, ιδίως των μελισσών και των πεταλούδων, και περίπου 17% των σπονδυλωτών επικονιαστών, όπως οι νυχτερίδες, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης παγκοσμίως. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι θρεπτικές καλλιέργειες, όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και πολλές φυτικές καλλιέργειες θα αντικατασταθούν. Η αντικατάσταση θα γίνει  όλο και περισσότερο από βασικές καλλιέργειες. Όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και οι πατάτες, με αποτέλεσμα τελικά μια μη ισορροπημένη διατροφή. Οι εντατικές καλλιεργητικές πρακτικές, η αλλαγή χρήσης γης, η μονοκαλλιέργεια, τα φυτοφάρμακα και οι υψηλότερες θερμοκρασίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν προβλήματα για τους πληθυσμούς της μέλισσας και, κατ ‘επέκταση, την ποιότητα των τροφίμων που καλλιεργούμε. 

bees

Για να παραχθεί ένα κιλό μέλι χρειάζονται ένα εκατομμύριο λουλούδια και 50.000 πτήσεις μελισσών. Κάθε κυψέλη μπορεί να παραγάγει περίπου 20 κιλά μέλι τον χρόνο. Παγκοσμίως, υπάρχουν τουλάχιστον 300 είδη μελιού προερχόμενο από το νέκταρ ενός είδους φυτού.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Έλλη Λαμπέτη: Η θρυλική ζωή της μεγάλης σταρ και το τραγικό τέλος

Her News

Χαλβάς: Οι διάφορες ποικιλίες και η προέλευση τους

HerNews ka

Πασγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Η υπενθύμιση για να αγκαλιάσετε όσους αγαπάτε

HerNews ka