HerNews.gr
Ελλάδα

Guinness World Records: 37.531 καλιτσούνια σχημάτισαν τον χάρτη της Κρήτης

kriti

Χρειάστηκαν ένας τόνος αλεύρι, ένας τόνος μυζήθρα, 400 κιλά ζάχαρη, 230 λίτρα αυγού και έξι μήνες για να μπει η Κρήτη στις στις σελίδες του βιβλίου των Guinness World Records.

Έτσι φτιάχτηκαν 37.531 καλιτσούνια – παρασκευάζονταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες – σχηματίζοντας τον χάρτη της Κρήτης με τα κατεξοχήν παραδοσιακά της γλυκίσματα. Ενας χάρτης μοναδικός και στις λεπτομέρειές του, με ξεχωριστούς χρωματισμούς από λευκή σοκολάτα και βούτυρο κακάο να αποτυπώνουν ανάγλυφα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού. Το Ηράκλειο της Κρήτης, λοιπόν, κατέχει και επίσημα μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness, καθώς είναι πλέον ο τόπος που δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο «μωσαϊκό» από καλιτσούνια στον κόσμο.
gkines
Στην προβλήτα του Μικρού Κουλέ του Ηρακλείου σχηματίστηκε ένας, πρωτοφανής σε μέγεθος, χάρτης της Κρήτης, διαστάσεων 41Χ16 μέτρα από τα καλιτσούνια τύπου «λυχναράκια» που συνέθεσαν ένα φαντασμαγορικό σκηνικό μπροστά από το εμβληματικό Ενετικό Κάστρο της πόλης.
Το εντυπωσιακό αυτό γαστρονομικό εγχείρημα αποτέλεσε μια γιορτή για την πόλη του Ηρακλείου με κεράσματα, μουσική, κέφι και άρωμα κρητικής παράδοσης, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Μετά την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ -για την υλοποίηση του οποίου τηρήθηκαν αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές- το μεγαλύτερο μέρος των γλυκισμάτων προσφέρθηκε σε 12 Κοινωφελείς Οργανισμούς στο Ηράκλειο, αλλά και ευρύτερα στην Κρήτη.

Αυτό το επίτευγμα κατασκευής του μεγαλύτερου «μωσαϊκού» στον κόσμο ήταν μια πρωτοβουλία της Σχολής Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ (εκατοντάδες σπουδαστές του οποίου δημιούργησαν το χάρτη της μεγαλονήσου), που συντόνισε η Gastronomy Essentials. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, καθώς και των εταιριών Λυχνία (Lyhnia), Μύλοι Κρήτης (Mills of Crete), Aφοί Καλογεράκη, Παρλαμάς (Πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού), Αφοί Χιωτάκη, Super Market Χαλκιαδάκης, που συμμετείχαν ως αρωγοί – χορηγοί.
gkines
Πιο συγκεκριμένα, 30.000 περίπου κρητικά καλιτσούνια συσκευάστηκαν ξανά και προσφέρθηκαν σε σισίτια διαφόρων ενοριών, καθώς και σε κοινωνικούς φορείς, όπως: η Διακονία Αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, η Αποστολή Αγάπης – Εθελοντική Ομάδα Αλληλεγγύης Ηρακλείου, το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης, η Τράπεζα Τροφίμων Κρήτης – Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης, η Κοινότητα Ουκρανών Προσφύγων λόγω πολέμου, το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων στα Ανώγεια, το Κέντρο Ειδικών Παιδιών Ζωοδόχος Πηγή Ηρακλείου Κρήτης.

Νεότερα Άρθρα

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Ανεμβολίαστοι από αύριο 7/2 όσοι δεν έχουν κάνει την 3η δόση

Her News

Μπόρις Κλέιμαν: Συγκλονίζει η κατάθεση της ανήλικης για τον βιασμό

Her News

Καιρός: Σποραδικές καταιγίδες και υψηλές θερμοκρασίες – Δείτε που θα βρέξει

HerNews ka