HerNews.gr
Παιδί

“Μαμά, φοβάμαι το σκοτάδι” – Πως θα το αντιμετωπίσετε

scared

Όλα τα παιδιά κάποια στιγμή φοβούνται το σκοτάδι. Πως λοιπόν θα το αντιμετωπίσουμε;

Καταρχήν αποδεχτείτε το φόβο του παιδιού για το σκοτάδι και δώστε του σημασία. Ακόμα κι αν σας λέει ότι μια κακιά μάγισσα ή ένας δράκος κρύβεται στο δωμάτιό του. Ζητήστε από το παιδί να σας περιγράψει (ή και να ζωγραφίσει) τι ακριβώς φοβάται ώστε να ξέρετε ακριβώς τι έχετε να αντιμετωπίσετε…Καλύτερα την ερώτηση αυτή να την κάνετε με το φως της ημέρας. Αυτό γιατί σίγουρα θα του είναι πιο εύκολο να μιλήσει για το φόβο του σε στιγμή που δεν τον αισθάνεται.

kid

Πως να το αντιμετωπίσετε:

  • Σε ότι κι αν σας πει το παιδί προσπαθήστε να μην αντιδράσετε άσχημα, να μην γελάσετε και να μην το κοροϊδέψετε. Ακόμα κι αν πιστεύει ότι ένα φοβερό και τρομερό τέρας βρίσκεται κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι του. Δείξτε του ότι το κατανοείτε και συμμερίζεστε τον φόβο του.
  • Τοποθετήστε στο δωμάτιο του παιδιού ένα φωτάκι με χαμηλό φωτισμό. Έτσι, αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα θα μπορεί να δει ότι όλα είναι ήρεμα στο δωμάτιο του. Προσέξτε μόνο το φωτάκι να μη δημιουργεί σκιές που ενδέχεται να εξάψουν περισσότερο τη φαντασία του παιδιού.
  • Καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα καθημερινά πριν κοιμηθεί ώστε ο ύπνος να είναι το αποτέλεσμα μιας ευχάριστης διαδικασίας/προετοιμασίας. Για παράδειγμα, ένα χαλαρωτικό μπανάκι, ένα καθησυχαστικό παραμύθι, απαλή χαλαρωτική μουσική, μια ζεστή αγκαλιά. Όλα τα παραπάνω βοηθούν τον οργανισμό του παιδιού να ηρεμήσει και να αισθάνεται όμορφα. Άλλωστε η ρουτίνα γενικότερα, βοηθάει τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια.

kid

  • Τονίστε του ότι το δωμάτιό του είναι ένας πολύ ασφαλής χώρος.  Εξάλλου αν δεν ήταν, δεν θα τον επιλέγατε. Αν χρειαστεί μείνετε στο δωμάτιό του μέχρι να αποκοιμηθεί.
  • Κατά την διάρκεια της ημέρας, παίξτε με το παιδί σας παιχνίδια στο σκοτάδι. Για παράδειγμα κρυφτείτε μαζί του κάτω από ένα σεντόνι. Ενώ όταν σκοτεινιάσει μπορείτε να παίξετε τους κατασκόπους καθώς θα κρύβεστε πίσω από τα έπιπλα και θα χρησιμοποιείτε έναν φακό για να σας φωτίζει. Με τέτοιου είδους παιχνίδια το παιδί θα αισθανθεί ότι το σκοτάδι μπορεί να έχει και διασκεδαστική πλευρά.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Νέοι γονείς: Tips για το πρώτο μπάνιο του μωρού στη θάλασσα

Her News

Τι πρέπει να κάνετε αν πιστεύετε ότι μωρό σας έχει στραβισμό

HerNews ka

Τα οφέλη που έχει η ζωγραφική για τα παιδιά

Her News