HerNews.gr
Health Αφιερώματα

Παγκόσμια Ημέρα Τσαγιού: Η ιστορία και τα οφέλη του θα σας εκπλήξουν

tea

Δυο χρόνια πριν, στις 19 Δεκεμβρίου 2019, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 21 η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Τσαγιού. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε να αναγνωριστεί η πολιτισμική σημασία και η ιστορία του τσαγιού διεθνώς, μολονότι βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ο εορτασμός προωθεί τη βιώσιμη παραγωγή, κατανάλωση και το εμπόριο τσαγιού. Προσφέρει επίσης την ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι ο τομέας του τσαγιού θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στη μείωση της ακραίας φτώχειας, στην καταπολέμηση της πείνας και στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.

tea

Γιατί γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τσαγιού;

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το τσάι είναι το ρόφημα που καταναλώνεται περισσότερο παγκοσμίως, μετά το νερό. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι η κατανάλωσή του στην Κίνα ξεκινά περίπου πριν 5,000 χρόνια. Σήμερα, η καλλιέργεια και η παραγωγή τσαγιού αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος πολλών οικογενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι, η σημασία της ημέρας αυτής δεν έγκειται απλά στο γεγονός ότι το τσάι ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό με τις θεραπευτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, γύρω του έχει διαμορφωθεί και συντηρείται ένας ολόκληρος πολιτισμός.Η μεγαλύτερη παραγωγός τσαγιού στον κόσμο είναι η Κίνα με 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ακολουθούν η Ινδία με 1,3 εκατ. τόνους και η Κένυα με 440.000 τόνους (στοιχεία FAO, 2017).

Το τσάι στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα είναι ενδημικό το τσάι του βουνού. Στην Κρήτη, το βότανο Δίκταμο χρησιμοποιείται αντί για τσάι. Έρευνες δείχνουν ότι το τσάι του βουνού έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες, όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδωτικές σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού, προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια, και αντικαταθλιπτική δράση.

tea

Οφέλη τσαγιού

1. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Πρόσφατες έρευνες, δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρές καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή και θρόμβους αίματος. Το τσάι περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην καταπράυνση των ιστών στις αρτηρίες. Αυτό βοηθά στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου φλεγμονής που μπορεί να περιορίσει την κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει θρόμβωση.

2. Υποστηρίζει την Ψυχική Υγεία

Η τακτική κατανάλωση τσαγιού έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο νευρολογικών παθήσεων και μειωμένα επίπεδα στρες. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει επίσης αποδειχθεί πολλά υποσχόμενη στην πρόληψη εγκεφαλικών παθήσεων. Όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Το τσάι προσφέρει φυσικά ηρεμιστικά αποτελέσματα που μπορούν να μειώσουν το άγχος και να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε μετά από μια δύσκολη μέρα.

3.Βοηθά στην πέψη

Το τσάι βοηθά στη διαδικασία της πέψης και μπορεί να θεραπεύσει μια σειρά από προβλήματα που κυμαίνονται από ναυτία και στομαχικές διαταραχές έως διάρροια. Το τσάι τζίντζερ είναι ένα τσάι από βότανα που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στην Κίνα και την Ινδία για τη θεραπεία στομαχικών διαταραχών. Τα συστατικά gingerol και shogaol συμβάλλουν στην καταπραϋνση του βλεννογόνου του στομάχου. Το τσάι μέντας βοηθά επίσης να καταπραΰνει τις διαταραχές του στομάχου χάρη στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και μενθόλης.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Τρίτη και 13: Γιατί αυτή η ημέρα θεωρείται τόσο γρουσούζικη;

HerNews ka

Η extra ποσότητα αλατιού σε μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να αφαιρέσει ως και 2 χρόνια ζωής

Her News

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η χλιδάτη ζωή των κληρονόμων και οι γάμοι υπερπαραγωγή

Her News