HerNews.gr
DECORNEWS

Τι είναι το κρεόζωτο και γιατί είναι επικίνδυνο;

Το κρεόζωτο αποτελείται κυρίως από πίσσα και είναι ένα υποπροϊόν της καύσης του ξύλου. Όταν ο καπνός ταξιδεύει προς τα πάνω και αναμιγνύεται με κρύο αέρα και νερό κοντά στην κορυφή μιας καμινάδας, στερεοποιείται και κολλάει στα τοιχώματά της.

Το κρεόζωτο είναι αυτό που δίνει στο «καπνιστό» κρέας τη χαρακτηριστική του γεύση και άρωμα.

Ποια προβλήματα δημιουργεί το κρεόζωτο;

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι το κρεόζωτο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Όσο αυξάνεται η ποσότητα του κρεόζωτου στο εσωτερικό της καμινάδας, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος πυρκαγιάς, η οποία μπορεί και να καταστρέψει εντελώς την καμινάδα και το τζάκι σας, αλλά και να μετατραπεί σε καταστροφική και θανατηφόρα πυρκαγιά για όλο το σπίτι.

Το άλλο πρόβλημα με το κρεόζωτο είναι ότι δεν εξαφανίζεται από μόνο του, αλλά συσσωρεύεται λόγω της έλλειψης εξαερισμού, γεγονός που προκαλεί την επικάλυψη των τοιχωμάτων της καπνοδόχου, στενεύοντας τη δίοδο και περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον εξαερισμό. Έτσι, προκαλείται συσσώρευση περισσότερου κρεόζωτου και πάει λέγοντας, μέχρι κάτι (π.χ. ολική απόφραξη ή πυρκαγιά) να καταστήσει την κατασκευή εντελώς άχρηστη.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης της δημιουργίας κρεόζωτου;

Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε εντελώς το κρεόζωτο. Επειδή σχηματίζεται με φυσικό τρόπο όταν καίγονται πηγές καυσίμων, η προσπάθεια να αποτρέψετε μια πυρκαγιά από το να δημιουργήσει κρεόζωτο είναι σαν να προσπαθείτε να αποτρέψετε μια πυρκαγιά από το να δημιουργήσει καπνό. Οι μόνες σίγουρες επιλογές για την πλήρη αποφυγή του είναι (α) να καθαρίζετε σε βάθος την καμινάδα κάθε φορά που καίτε κάτι ή (β) να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά το τζάκι σας.

Τούτου λεχθέντος, η παρουσία μικρών ποσοτήτων κρεόζωτου στην καμινάδα σας δεν σημαντική, αλλά η συσσώρευση είναι.

Μπορείτε να μειώσετε τον ρυθμό με τον οποίο συσσωρεύεται το κρεόζωτο, φροντίζοντας να εξαερίζεται επαρκώς η καμινάδα σας. Θα πρέπει επίσης να κάνετε επαγγελματικό καθαρισμό της καμινάδας τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Ποια τα στάδια του κρεόζωτου;

Το κρεόζωτο στην καμινάδα σας έχει τρία διαφορετικά στάδια:

● Στάδιο 1: Το κρεόζωτο ξεκινά ως μια ήπια εναπόθεση που μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί με βούρτσα.

● Στάδιο 2: Στη συνέχεια, μετατρέπεται σε μια εναπόθεση που μοιάζει με πίσσα και η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί, απαιτώντας συχνά ειδικές βούρτσες ή ξύστρες.

● Στάδιο 3: Το κρεόζωτο σκληραίνει και είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί. Σε αυτό το στάδιο, θα αρχίσει να στάζει σαν κερί όταν φτάσει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία.

Είναι επικίνδυνο το κρεόζωτο για την υγεία;

Επιπλέον της ασφάλειας, η έκθεση στο κρεόζωτο μπορεί να έχει ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία σας, όπως οι εξής:

● Ερεθισμένο δέρμα: Εάν έρθετε σε φυσική επαφή με το κρεόζωτο, μπορεί να παρατηρήσετε εξανθήματα ή άλλες αντιδράσεις.

● Ερεθισμένα μάτια: Το κρεόζωτο μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο φως.

● Αναπνευστικά προβλήματα: Όπως είναι αναμενόμενο, αν αναπνέετε σωματίδια κρεόζωτου, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξετε αναπνευστικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

● Καρκίνος: Αν και είναι απίθανο να εκτεθείτε αρκετά σε κρεόζωτο ώστε να αναπτύξετε καρκίνο, το κρεόζωτο είναι καρκινογόνο, οπότε η μακροχρόνια έκθεση αποτελεί κίνδυνο.

Για την αποφυγή δυσάρεστων αποτελεσμάτων είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τακτικά κάποιον ειδικό στον καθαρισμό καμινάδας ώστε να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία του τζακιού σας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Döstädning: Καθαρίστε το σπίτι σας με τη «μέθοδο του ετοιμοθάνατου»

Her News

Πώς θα κάνετε μια “βαρετή” κουζίνα να φαίνεται ωραία; 6 έξυπνοι τρόποι για να προσθέσετε χαρακτήρα στον χώρο

HerNews ka

Ποια είναι τα πιο φιλόξενα χρώματα για το 2024; – 5 αποχρώσεις για να δημιουργήσετε πιο φιλικούς εσωτερικούς χώρους

HerNews ka