HerNews.gr
Health

Αυτός είναι ο σωστός καθαρισμός μύτης του παιδιού μας

myti

Το νεογέννητο, το βρέφος αλλά και το παιδί, πρέπει να έχουν καθαρή και βατή ρινική αναπνευστική οδό χωρίς εκκρίματα, καθώς αυτά τα καθιστούν νευρικά, με θορυβώδη αναπνοή και τους επιβαρύνει την καθημερινότητα, τον ύπνο και τη σίτιση. Ο σωστός καθαρισμός της, επιφέρει χαλάρωση και βαθιά αναπνοή.

Οι νέοι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το νεογέννητο τους μέχρι την ηλικία περίπου των 6 μηνών δεν γνωρίζει να χρησιμοποιεί το στόμα του για αναπνοή, κατά συνέπεια η παρουσία εκκρίσεων στη μύτη να το δυσχεραίνει σημαντικά, να κλαίει επίμονα και σε σπάνιες περιπτώσεις να παρουσιάζει ήπια αναπνευστική δυσχέρεια. Πώς μπορεί λοιπόν να γίνει ο σωστός καθαρισμός της μύτης;

muti

Γράφει ο
Κουδουμνάκης Εμμανουήλ

Ωτορινολαρυγγολόγος
Συντονιστής Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Ωτορινολαρυγγολογίας ΜΗΤΕΡΑ

Οι τρόποι που μπορεί η μύτη να καθαριστεί είναι συγκεκριμένοι:

  1. Αναρρόφηση με ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούν οι γονείς.
  2. Ρινοπλύσεις με πληθώρα συσκευών που υπάρχουν
  3. Με «φύσημα» της μύτης, που το μαθαίνει το παιδί ανάλογα με την ηλικία είτε από μόνο του, είτε μετά από καθοδήγηση

Στην εικόνα 1 φαίνεται η ανατομία της μύτης του παιδιού, για να γίνει κατανοητός ο αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού των ρινικών κοιλοτήτων στα παιδιά. Η μεγάλη ποσότητα των ρινικών εκκρίσεων βρίσκεται στην περιοχή 9 (κόκκινο χρώμα).

Για να γίνει σωστά ο καθαρισμός, θα πρέπει το στόμιο του αναρροφητήρανα βλέπει προς τη φορά του βέλουςπου αναρροφά ο γονιός,ώστε με αρνητική πίεση να έρθουν οι εκκρίσεις στη συσκευή. Εάν τοποθετηθεί με οποιαδήποτε άλλη φορά, προκαλείται ενόχληση στο παιδί, δεν δημιουργείται αρνητική πίεση και το περιεχόμενο της αναρρόφησης είναι ελάχιστο έως ανύπαρκτο.

Ακριβώς η ίδια φιλοσοφία είναι και με τις ρινοπλύσεις. Οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιούμε (αμπούλα, σύριγγα, ή άλλα συστήματα ρινοπλύσεων), η φορά του νερού θα είναι όπως αυτή του βέλους της εικόνας 1, για να κατευθύνει το νερό στο σημείο 9 που λιμνάζουν οι εκκρίσεις. Σε καμία περίπτωση δεν ασκούμε μεγάλη πίεση για να γίνει ο καθαρισμός, διότι πίσω από το σημείο 9, είναι το ανατομικό σημείο 8, που είναι το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας η οποία ενώνει τη μύτη του παιδιού με το αυτί. Η μεγάλη πίεση στη ροή του νερού, μπορεί να διανοίξει την ευσταχιανή, να περάσει νερό στο μέσο αυτί, να πονέσει το παιδί, να μετακινηθεί το τύμπανο προς τα έξω, να παραμείνει υγρό στο μέσο αυτί, ακόμα και να προκαλέσειστο παιδί συχνές ωτίτιδες.

Εάν έχουμε το παιδί σε ύπτια θέση τοποθετούμε ανάλογα τη συσκευή αναρρόφησης ή πλύσης σύμφωνα με τη φορά του βέλους (εικόνα 2).

μυτη

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.zinapost.gr

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Pfizer: Πως αντιδρά το εμβόλιο στην παραλλαγή Δέλτα;

Her News b

5+1 τρόποι για να κοιμηθείτε καλύτερα απόψε

HerNews ka

Αρρωσταίνεις συχνά; 7 απλοί τρόποι για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

HerNews ka