HerNews.gr
Health

Πότε η ελιά στο δέρμα μας είναι ύποπτη και χρειάζεται να τη δει γιατρός

Ο σπίλος ή αλλιώς ελιά, πολλές φορές υπάρχει στο δέρμα μας και δεν είναι καθόλου βλαβερή. Υπάρχουν όμως κάποιες ελιές οι οποίες χρήζουν επίσκεψη σε γιατρό.

Ένας μη φυσιολογικός σπίλος, ελιά, μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος, μια σχετικά σπάνια αλλά θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι να αναζητήσουμε. (Οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος όπως τα βασικοκυτταρικά και τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά τείνουν να είναι λιγότερο επιθετικοί).

Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί από έναν υπάρχοντα σπίλο, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται ως μια νέα βλάβη στο δέρμα. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά οι πιο κοινές θέσεις είναι το στήθος και η πλάτη για τους άνδρες και τα πόδια για τις γυναίκες.

ελια

Τα καλά νέα είναι ότι, όταν διαγνωστεί νωρίς, το μελάνωμα είναι συνήθως ιάσιμο, είπε ο δερματολόγος δρ Ντάρελ Σ. Ρίγκελ.

Πώς να εντοπίσουμε έναν ύποπτο σπίλο

Για να προσδιορίσουμε εάν ο σπίλος μας μπορεί πράγματι να είναι καρκινικό μελάνωμα, ας χρησιμοποιήσουμε τον κανόνα ABCDE που υποστηρίζεται δερματολογικά από ειδικούς, που εξετάζει ασυμμετρία, περίγραμμα, χρώμα, διάμετρο και εξέλιξη.

Εάν ο σπίλος μας πληροί ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια, ας κλείσουμε ραντεβού με τον δερματολόγο για να τον ελέγξουμε. Ας μην πανικοβληθούμε: Οι περισσότεροι άτυποι σπίλοι δεν γίνονται καρκινικοί. Αλλά αξίζει να εξεταστούν τυχόν ύποπτα σημεία για να είναι ασφαλή.

ελια

Αυτά είναι:

Aσυμμετρία: Εάν σχεδιάζαμε μια γραμμή στο κέντρο του, το ένα μισό δεν θα ταιριάζει με το σχήμα ή το μέγεθος του άλλου.

Ορια που είναι ακανόνιστα: Μπορεί να έχει άκρες με εγκοπές, κυματοειδείς ή θολές, «που σημαίνει ότι τα όρια μεταξύ του σπίλου και του κανονικού δέρματος δεν είναι ξεκάθαρα», λέει η δερματολόγος δρ. Τζόις Παρκ από το Σιάτλ.

Χρώμα που είναι ανομοιόμορφο. Ας δώσουμε προσοχή εάν ο χρωματισμός δεν είναι ομοιόμορφος. Ο ίδιος σπίλος μπορεί να περιλαμβάνει «κόκκινα και ροζ, ποικίλες αποχρώσεις του καφέ και του μαύρου», λέει η Παρκ. Καθώς μεγαλώνει, μπορεί να παρατηρήσουμε ακόμη και κάποια λευκή ή μπλε εμφάνιση.

Διάμετρος μεγαλύτερη από 1/4 της ίντσας. Ας σκεφτούμε το μέγεθος ενός μπιζελιού ή γόμας στο πίσω μέρος ενός μολυβιού.

Εξέλιξη: Ο σπίλος μεγαλώνει σε μέγεθος ή αλλάζει σχήμα ή χρώμα.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Θάλασσα: Τι πρέπει να τρώμε πριν και μετά

Her News b

Bιταμίνες: Πότε πρέπει να τις λαμβάνετε ώστε να είναι αποτελεσματικές

HerNewskl

Τα 11 πιο συχνά λάθη που κάνεις και σου προκαλούν αϋπνία

Her News